Kultura
35

"Moja Bosna": Priča o reemigrantima iz Bosne u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata

Klix.ba
Predstava "Moja Bosna" iz Poljske gostuje u Sarajevu, a bit će izvedena 28. septembra u 20 sati, te 29. septembra u 12 sati na sceni Kamernog teatra 55.

Predstava "Moja Bosna" donosi priču o reemigrantima iz Bosne, koji su poslije Drugog svjetskog rata naselili domaćinstva ostavljena od Nijemaca u regionu Boleslavjec u Poljskoj.

Ideja da se ova priča napiše i prenese na scenu rodila se u glavi reditelja i direktora Teatra Modžejevske u Legnjici, Jaceka Glomba.

Dokumentacijom historije boleslavjeckih reemigranata iz Bosne se pozabavila teatrologinja povezana sa legnjickim pozorištem, Katažina Knihalska, koja je također napisala scenarij. Spektakl "Moja Bosna" je dramaturški debi ove autorice.

"Već nekoliko generacija porodica poljskih reemigranata iz Jugoslavije žive u čudnoj emocionalnoj podijeljenoj svijesti. U zavisnosti od mjesta i okolnosti, ljudi naizmjenično o sebi govore – mi Poljaci, mi Bosanci. Tako je, također, bilo i ranije. Kad su živjeli u Bosni, čeznuli su za Poljskom. Kad su se naselili u Donju Šleziju, počeli su čeznuti za Bosnom", kaže autorica predstave Katažina Knihalska.

Junake ove historijske balade u kojoj su fragmenti tragični i potresno isprepleteni sa scenama koje su u velikoj mjeri komične, gledamo u godinama iz Drugog svjetskog rata, iz tadašnjih situacija okrutnih borbi svih protiv svih (četnika, ustaša i domobrana, komunističkih partizana Tita), direktno poslije rata, kao novih domaćina zapadnih poljskih zemalja, kao i za vrijeme opkoljenog Sarajeva devedesetih godina prošlog vijeka.

Dramatični apel "Don'tletthemkillus!" ("Ne dozvolite im da nas ubijaju!") vidimo na crvenim kao krv, majicama junaka. Priča počinje od plača i njime se završava

"Drugačije nego što smo to radili do sada, ispričali smo tu priču na nelinearan način. Akcija se dešava kako u selu Gumjera u Bosni 30-ih i 40-ih godina prošlog vijeka, za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i na prelomu 40-ih i 50-ih godina u selu Motile kod Boleslavjeca, gdje su se naselili reemigranti. Dotiče se događaja povezanih sa opsadom Sarajeva, a također nas podsjeća i na, u toj sredini, veoma popularna putovanja i trgovinu u Jugoslaviju za vrijeme vladavine Gjereka. Balkanska pozadina je istaknuta bosanskom muzikom i igrama", navodi reditelj Jacek Glomb.