Kultura
1

Mira Furlan razočarana načinom rada Faruka Lončarevića

Klix.ba/Fena
Mira Furlan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mira Furlan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Sa mamom" je naziv novog filma bh. reditelja Faruka Lončarevića koji će večeras u Narodnom pozorištu imati svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa za igrani film.

Ekipa filma, koju čine Mira Furlan, Marija Pikić i Sanja Vejnović, danas je održala konferenciju za medije na kojoj su govorili o nastanku scenarija, motivima snimanja ovog filma koji donosi tešku temu o porodici u kojoj majka obolijeva i umire od raka te glumačkim kreacijama.

Lončarević je kazao da je rad na scenariju trajao oko sedam godina tokom kojih je scenario doživio različite izmjene.

"Razvoj scenarija je pratio promjene koje su se desile u mom životu, kao i mog pogleda na svijet. Priča moje porodice je nekako postala priča svih porodica ovdje, jer je na žalost riječ o ponavljajućem motivu - to se dešava mnogim porodicama danas", kazao je on.

Glumica Mira Furlan negodovala je zbog tako čestih mijenjanja scenarija, a izrazila je svoje razočarenje odnosom reditelja prema glumcima. Furlan je kazala da je scenario doživjela veoma emotivno jer je i sama imala slično iskustvo s majkom.

"Toliko sam bila involvirana u film da na žalost ne mogu biti objektivna i procijeniti kakav je film. Možda kada zaboravim na sve ću moći pogledati na film bistrog mozga i mirnog srca", istaknula je ona.

Marija Pikić naglašava da je još uvijek zbunjena filmom koji traži da se određene stvari slegnu.

"Kada sam pročitala scenarij, prije nego sam dobila priliku da budem dio ovog projekta, bilo mi je jako drago da je neko skupio hrabrosti da ispriča jednu ovakvu priču koja se danas, na žalost, dešava velikom broju porodica", kazala je ona.

SFF