Nakon premijere
350

Mak Čengić: Mi glumci samo hoćemo priliku, a ako ne valjamo, vratite nas kućama

E. Sk.
Mak Čengić
Mak Čengić
Dio glumačke ekipe koja je prije nekoliko dana premijerno u Sarajevu izvela predstavu "Hoćemo l' VIŠE" bio je i mladi glumac Mak Čengić.

Rođeni Danac sa sarajevskom adresom za Klix.ba govorio je nakon premijere koja je održana na terasi Doma mladih, komentarisao je saradnju s Admirom Glamočakom pod čijom rediteljskom palicom je nastao ovaj komad.

Predstava "Hoćemo l' VIŠE" prikazuje probleme mladih u današnjem "iskvarenom" sistemu i razbija stereotipe koji su prisutni u njihovoj svakodnevici.

"Prije svega, veliko mi je osvježenje da dijelim scenu s mladim kolegama. S druge strane, tema predstave je jako jasna i onako 'bode u oko'. Svjesni smo situacije u kojoj mladi ljudi sve više odlaze iz naše države, a ova predstava nam pruža da naglas kažemo ono što nam stvarno smeta i da tako možda stvorimo malo šanse za izgradnju bolje budućnosti. Drago mi je što imam priliku reći svoj stav i zahvaljujem ljudima koji stoje iza ovog projekta i koji su sve to omogućili. Ipak je to hrabar poduhvat", kazao je Čengić.

Velika mu je čast, kaže nam, bila sarađivati s Admirom Glamočakom.

"Admir Glamočak je za mene prije svega glumac, a kao reditelj se već duži period dokazuje kao izvrstan. Mislim da je ipak privilegija raditi s glumcem koji drži palicu reditelja, jer je to veliki vjetar u leđa ljudima koji su na sceni. U radu s profesorom Admirom cijenim sto u jako kratkom vremenskom periodu nastaju jako dobre stvari, a zajednički jezik i način komuniciranja se stvara prirodnim putem", govori Čengić.

Ovaj mladi glumac briljirao je u ulozi Nedžipa, mladog Kurda, u predstavi Dine Mustafića "Snijeg" koja je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Snijeg kao predstava, a s druge strane lik kojeg tumačim, mi jako znače. Prilika da igram tu predstavu je u isto vrijeme prilika da budem najčistije biće na svijetu, a to je Nedžip. Mislim da je ova predstava meni kao glumcu jako puno pomogla da dobrotom doprem do publike, a s dobrotom se najteže boriti.

Danas je, smatra jako teško biti glumac i izboriti se za svoje mjesto pod suncem.

"Izboriti se za svoje mjesto podrazumijeva da se preko trnja ide do zvijezda. Mislim da na nas mlade sistem jako loše utječe i da smo uskraćeni za priliku da se bavimo umjetnošću. 'Mi samo hoćemo priliku, a ako ne valjamo, vratite nas kućama' je replika koju kažemo u predstavi. Nažalost, mislim da je to jedina želja današnjeg mladog glumca", poručuje Čengić.

Na kraju nam otkriva s kim bi volio dijeliti scenu u budućnosti.

"Imao sam priliku da radim s Admirom kao rediteljem. Volio bih da na scenu stanemo kao partneri. Ja ih nekako doživljavam glumcima 'starog' kova, a kao glumcu, to mi je jako izazovno", priznaje Čengić.

Ekipa predstave "Hoćemo l' VIŠE" ide i na turneju po bh. gradovima i to Zenica 17. septembar, Travnik 18. septembar, Bugojno 19. septembar, Goražde 22. septembar, Ljubuški 26. septembar, Trebinje 27. septembar, Brčko 1. oktobar, Doboj 2. oktobar i Prijedor 3.oktobar.