JDP Beograd
0

Maja Izetbegović najbolja glumica, Dino Mustafić najbolji reditelj

Sarajevo-x.com
Dino Mustafić (Foto: Arhiv)
Dino Mustafić (Foto: Arhiv)
Povodom Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda dodjeljene su nagrade za najbolja godišnja ostvarenja. Među nagrađenima su i bh. reditelj Dino Mustafić i glumica Maja Izetbegović.

Mustafić je dobio nagradu za najbolju režiju i najbolji autorski koncept za predstavu "Rođeni u YU". Ansamblu ove predstave dodijeljena je nagrada za najbolju izvedbu.

Ansambl predstave čine Marko Baćović, Slobodan Beštić, Predrag Ejdus, Mirjana Karanović, Anita Mančić, Branka Petrić, Anđelika Simić, Milena Vasić i Radovan Vujović.

Za najbolju žensku ulogu godišnja nagrada JDP-a pripala je bh. glumici Maji Izetbegović za ulogu Alme Filipović u predstavi Igora Štiksa "Elijahova stolica", u režiji Borisa Liješevića. Predstava je prikazana na jubilarnom 50. MESS-u, a nove dvije izvedbe pred sarajevskom publikom imat će 10. i 11. aprila u okviru MESS-ovog kulturološkog projekta Modul Memorije 2011.

Inače, među blizu osamdeset predstava, "Rođeni u YU" uvrštena je u zvaničnu selekciju "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu i otvorit će ga izvedbom 26. maja 2011.

"Putem dokumentarnog pristupa u radu s glumcima, polazeći od njihovih sjećanja na nekadašnju zemlju, Dino Mustafić upušta se u istraživački projekat koji se u prvom redu zasniva na ličnom odnosu prema zajedničkoj prošlosti", navodi se između ostalog u zvaničnom izvještaju selektora 56. "Sterijinog pozorja", koje će se održati od 26. maja do 4. juna u Novom Sadu.