Razgovor pred premijeru
315

Maja Izetbegović: Period izolacije nam je pokazao koliko je umjetnost zaista važna

L. K.
Maju ćemo u "Osramoćenim" gledati u ulozi slikarice Emily (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Maju ćemo u "Osramoćenim" gledati u ulozi slikarice Emily (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Društveno-političke teme poput islamofobije, rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta iz teksta Ayada Aktara pod rediteljskom palicom Dine Mustafića preselit će na teatarsku scenu. U novoj predstavi "Osramoćeni", čija je premijera zakazana za početak jula, u ulozi Emily gledat ćemo bh. glumicu Maju Izetbegović.
Nagrađivana i uspješna bh. glumica u novoj predstavi tumači lik Emily, slikarice koju nadahnjuje islamska umjetnost i koja je u toj vrst izražaja i filozofije pronašla svoju umjetničku slobodu. U novom pozorišnom projektu sarađuje sa vrlo talentovanom ekipom glumaca: Erminom Bravom, Borisom Lerom, Snežanom Bogićević i Lazarom Dragojevićem.

"Ekipa predstave je fantastična! Sa većinom sam ranije sarađivala i uvijek mi je predivan izazov raditi sa tako posvećenim i predanim umjetnicima i umjetnicama. Zaista uživam u kreativnom procesu i atmosferi koja vlada na probama", raspoloženo ističe na početku razgovora.

Nastavlja objašnjavati kako su "Osramoćeni" novi projekat produkcije Kontakt u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom BiH. Predstava je nastala iz teksta koji dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura i u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu. Od iznimne je važnosti o ovakvim temama govoriti i kroz umjetnost, ističe glumica.

"Tekst 'Osramoćeni' je vrhunski napisan, i za mene kao glumicu imati priliku raditi na njemu je veliko zadovoljstvo i odgovornost. U tekstu se pisac Ayad Aktar, koji je za ovaj tekst dobio Pulitzera, bavi propitivanjem identiteta, borbom likova sa usađenim vrijednostima koje smatraju pogrešnim, ali su ipak nepovratno postale dio njihovog bića, ali i kulturološkim razlikama i tragedijom nemogućnosti pronalaska međusobnog razumijevanja, diskriminacijom na osnovu pripadnosti religijske, etničke ili rasne pripadnosti i sve su to teme koje se duboko tiču nas i našeg društva", nastavlja Izetbegović.

Dodaje kako su scena i pozorište za nju privilegija jer o temama koje se tiču direktno nje i njene svakodnevnice može govoriti i baviti se njima kroz diskurs umjetnosti koja ima snagu promjene svijesti, buđenja empatije i oplemenjivanja. Rekavši to, dodaje kako se raduje činjenici da će premijera predstave biti odigrana u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, jer je ovo idealan apel za pomoć tako važnoj instituciji.

"Predivan je izazov raditi sa predanim i posvećenim umjetnicima!" (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Otpor, izdržljivost i borba za opstanak na šta su kultura u našoj zemlji i institucije poput Zemaljskog muzeja BiH prisiljeni, stvara sliku da je to dio našeg duhovnog i društvenog identiteta koji je nepotreban ili kojeg se neki najviše plaše", objašnjava.

Nedopustivo je da se rad Zemaljskog muzeja dovodi u pitanje, ističe, kao što je nedopustivo i to da niko tokom pandemije nije pomislio na kratkoročno sistemsko finansijsko rješenje za sve mlade nezaposlene umjetnike i umjetnice koji su budućnost države.

"U svakoj krizi prvo se žrtvuje kultura, iskustvo nam to pokazuje, a činjenica je da nas kultura i umjetnost na svjetskom nivou predstavljaju u najboljem svjetlu i da je to jedan od najuspješnijih i najboljih resursa. Veoma mi je drago da je baš Zemaljski muzej BiH mjesto susreta solidarnosti kulture i umjetnosti i da na tom mjestu propitujemo teme kojima se tekst bavi", objašnjava.

Izetbegović se kroz ovaj projekat vraća na teatarsku scenu nakon tromjesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Vrijeme u izolaciji joj nije godilo, ističe, jer su joj nedostajali ljudi, pozorište i scena.

"Srećom, počeli smo se lagano vraćati uz određene epidemiološke mjere, ali važno da smo otvoreni i da radimo. Pokazalo se u vremenu izolacije koliko je umjetnost važna i u kolikoj mjeri smo imali potrebu da je konzumiramo i da je umjetnost iskonska duhovna potreba našeg bića", govori.

"U svakoj krizi najprije se žrtvuje kultura" (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Premijera "Osramoćenih" zakazana je za 6., 7. i 8. juli, dok će reprize biti odigrane 9. i 10. jula. Izetbegović kaže kako se raduje premijeri, ali i kako nema planova za period koji slijedi nakon ovih pet izvođenja. Za sada je u planu ljetna pauza, a poslije vjerovatno i novi projekti.

Podsjećamo, karte za novu predstavu Dine Mustafića moguće je kupiti od 30. juna u Zemaljskom muzeju BiH.