Kultura
8

Magacin Kabare večeras premijerno izvodi romantični kabare Tantijema

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Magacin Kabare večeras će u caffe clubu Gogo premijerno izvesti romantični kabare Tantijema s članovima Sarajevo Jazz Guerrile.

Režiser kabarea je Emir Kapetanović, a glavnu ulogu muze tumači Zana Marjanović. Tantijema je priča o ljubavi, vezama, umjetnosti i umjetnosti foliranja.

"Ja glumim muzu koja zajedno s umjetnicima i muzičarima na sceni stvara magiju te na taj način postaje umjetnica što je njena želja. Dino Šukalo i ja se znamo dugi niz godina i spojila nas je, kao prijatelje i kao kolege, ljubav prema jazz muzici. Bilo je pitanje dana kada će nas spojiti na jednom od projekata Magacin Kabarea. Osim što su savršeni jazz muzičari oni su i divni glumci, te energija partnerska i energija s publikom je nešto jedinstveno što se ne može naći na drugim mjestima", rekla je Marajnović.

Ista predstava izvedena je i u Zagrebu u sklopu Festivala 5 dana Sarajeva u Zagrebu.

"Predstava je nastala kao osvrt na umjetnost i trenutno stanje u bh. umjetnosti. To je i naš pokušaj da dokažemo da umjetnost može biti lijepa, zabavna i da može imati budućnost u BiH. U Zagrebu smo nastupali pred više od 300 ljudi, ovdje je to u intimnijoj atmosferi kako smo navikli. To je ustvari oblik terapije publike i glumaca kroz koju zajedno dolaze do rješenja, izvrću sve stvari koje nas tište ruglu", rekao je Kapetanović.

Spoj jazza i glume je ono što oduševljava sve gledaoce. Kapetanović je istakao kako je spoj Magacin Kabarea i Sarajevo Jazz Guerrile spoj najboljeg što imaju i muzičari i glumci.

"To je sličan posao, bilo da svirate ili glumite pred publikom ste. Objedinili smo ljubav prema jazz muzici i napravili jazz kabare koji do sada u Sarajevu nije bio. Prvi put večeras izvodimo Tantijemu koja duže traje i bolja je", rekao je Dino Šukalo, član Sarajevo Jazz Guerrile.

Predstavu, koja počinje u 22 sata, prvi put prati i video projekcija autorica Adise Vatres i Naide Begović.