"Kafa sa..."
0

Leslie Manville: "Mikeu Leighu ne mogu reći ne"

FENA
Gošća programa "Kafa sa..." Sarajevo film festivala u utorak je bila britanska glumica Leslie Manville, koja se i sinoć predstavila sarajevskoj publici nakon projekcije novog filma Mikea Leigha "Another Year" (Još jedna godina) u kojem je ostvarila briljantnu ulogu usamljene sredovječne žene Marry koja alkoholom nastoji prigušiti svoju nesigurnost i samoću.

"Još jedna godina" govori o svakodnevnici srednjovječnog para i složenoj mreži odnosa s prijateljima i porodicom prikazanoj kroz četiri godišnja doba.

Ona svjedoči o prolaznosti ljudskog života i vremena, simbolizirajući najdublje ljudske emocije kroz poimanje različitih životnih situacija. Mike Leigh je ovaj film posvetio svom velikom prijatelju, producentu Simonu Channingu Williamsu, koji je prošle godine iznenadno preminuo i ostavio prazninu u srcima najbližih. Tu prazninu reditelj je vrlo uspješno prikazao u ovoj filmskoj priči posvećenoj upravo njemu.

Mike Leigh, nažalost, nije bio u prilici da ponovo posjeti Sarajevo zbog rada na kratkim filmovima koji promoviraju olimpijske igre u Londonu 2012. godine, a Lesley Manville uputila je publici izvinjenje u njegovo ime.

Manville je tokom druženja s moderatorom i gostima programa "Kafa sa.." govorila o svom izboru glume kao životnog opredjeljenja, svojim filmskim počecima i naravno o svojoj dugoj saradnji s Mikeom Leighom, zajedničkom radu u filmu "Još jedna godina" i o liku Marry koji je tako upečatljivo dočarala u tom filmu.

"Znate, Mike je zaista drugačiji od ostalih reditelja. Ne mogu uopšte zamisliti da mu kažem ne. Svi misle da je snimati sa njim težak i ozbiljan posao. Ali, mi smo zapravo snimali u veoma opuštenoj atmosferi. Svakog dana bismo pravili pauze i pili čaj zajedno. I na kraju, snimili smo film pun nade", zaključila je Manville.