Nagrađivana skulptorica
11

Lejla Ćehajić o izložbi "Ko ti je ovo radio": Neke stvari je lakše reći kroz humor

E. LJ.
Lejla Ćehajić (Foto: Haris Čalkić) (Foto: D. S./Klix.ba)
Lejla Ćehajić (Foto: Haris Čalkić) (Foto: D. S./Klix.ba)
Izložbom "Ko ti je ovo radio" koja je 15. jula postavljena u Galeriji Zvono u Sarajevu, nagrađivana bh. skulptorica Lejla Ćehajić pokazala je kakavim je sve reakcijama izložen rad umjetnika.

Na svojoj koži je osjetila kako je kada dežurni kritičari komentarišu vaš rad, a ti komentari nemaju nikakve veze s tim radom i umjetnošću.

"To su uglavnom neki usputni olako bačeni komentari, kritike ili savjeti koje slušam godinama i koji većinom dolaze od ljudi bez nekih kompetencija. Naravno, svi imaju pravo na mišljenje, ali bi neka osnovna pristojnost trebala nalagati da taj neki 'imač mišljenja' ima i nekog pojma o tome što komentariše", rekla je Ćehajić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komične figurice koje je počela raditi bile su joj "izduvni ventil" i tako je nastala izložba skulptura "Ko ti je ovo radio?" kojom je prikazala ovu nimalo pozitivnu karakteristiku balkanskog mentaliteta. Dajući im tjelesnost onako kako ih ona vidi nastali s "likovi" s karakterističnim "misaonim" pozama. Ruke su na leđima, eventualno na bokovima, ili se zamišljeno drže za sljepoočnicu, dok su iznad figura ispisani oblačići s tekstovima, poput "Mogla si ovo i u bijelo ofarbati", "Ni nalik", "Koji tebe lobi gura", "Liči al' nešto mu fali", "Nije ti ovo čemu".

"U jednom trenutku u pauzama sam počela raditi ove komične figurice kao vid terapije, te neke karikaturalne amorfne likove i vidjevši ih onakve kakvi jesu u gomili postali su mi smiješni, ono što i jesu, a ne neke spodobe koje nerviraju. Zvono je idealno mjesto za izlaganje tako nekih laganih, eksperimentalnih stvari, 'misli', skica.. Cilj je bio opuštanje", rekla je dodajući kako je zadovoljna prvim reakcijama.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komponenta humora prisutna je i u prethodnim radovima Lejle Ćehajić.

"Humor se uglavnom promiče kroz moje radove, valjda mi bude lakše neke stvari tako reći", pojasnila je.

Osim rada na skulpturama koje nastaju u njenom ateljeu, Lejla svoje znanje nesebično predaje učenicama i učenicima Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu kojima predaje vajarstvo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"To su dvije različite, a opet bliske stvari, nisam tipični predavač, što se mene tiče najvažnije je da zavole i da imaju radost stvaranja i radoznalost, neke osnovne stvari vezane za tehnološke postupke i odnos prema radu. Poslije toga mi treba odmak od svega da bih mogla i ja doći na red", rekla je Ćehajić.

Umjetnički opus i angažman Lejle Ćehajić svrstavaju se u sami vrh savremene bh. umjetničke scene. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje završava i postdiplomski studij iz kiparstva o temi "Skulptura kroz igru likovnih i izražajnih elemenata teatra i lutkarskog teatra". Članica je ULUBiH od 2005. godine, 2009. je na III salonu mladih bh. umjetnika u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu osvojila nagradu za skulpturu "Kenan Solaković". Dvije godine kasnije osvojila je Grand Prix Šestoaprilske izložbe ULUBiH, a iste godine osvojila je i međunarodnu nagradu "Privatno i javno" pri ULU EN FACE u Mostaru.