Posjeta ipak zadovoljavajuća
1

Kriza pogodila knjigoljupce, pala prodaja knjiga na Zimskom salonu

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Osmi Zimski salon knjige koji se od 12. decembra održava u prostoru sarajevske galerije Collegium Artisticum večeras će u 19 sati zatvoriti svoja vrata. U proteklih 12 dana ljubitelji pisane riječi imali su priliku po najpovoljnijim cijenama kupiti najnovija izdanja svjetskih i domaćih autora.

Međutim, prema riječima izdavača iz BiH i regije, koji su se ove godine predstavili na 62 štanda, ekonomska kriza je učinila svoje pa su se knjigoljupci morali odreći svog omiljenog štiva.

Predstavnici beogradske izdavačke kuće Alnari nisu, kažu, zadovoljni prometom.

"Kriza koja je zahvatila cijelu regiju definitivno se osjetila i na ovogodišnjoj prodaji. Iako smo imali bogatu ponudu i veoma povoljne cijene, čak smo dijelili i poklone, prodaja je bila slaba", govori Uroš Colja iz Alnarija. Slično misle i u izdavačkoj kući Buybook.

"Što se tiče Salona mi smo zadovoljni, ali osjeti se kriza. Nije kao što je bilo prošle godine, a da ne govorimo o periodu od prije dvije ili tri godine", kaže Samra Harba sa Buybookovog štanda.

Slabiji promet

Svjetlana Minić iz beogradske Lagune kaže da su oni zadovoljni uprkos činjenici da je promet slabiji u odnosu na prethodne godine.

"Prodaja je dosta pala iako su cijene naših knjiga najniže moguće. Uradili smo sve da knjige budu prihvatljive čitateljima, ali prometom, ipak, ne možemo biti zadovoljni", govori Branka Delić iz izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice.

Da je promet pao potvrdio nam je i Ajdin Šahinpašić, izvšni direktor TKD Šahinpašić koji tradicionalno organizira Zimski salon knjige.

"Mi smo uspjeli da se približimo nekim prošlogodišnjim rezultatima, što nam i jeste bio cilj s obzirom na ekonomsku krizu. Osjeti se blagi pad prometa od osam do 10 posto, ali s obzirom na regionalne sajmove u Beogradu i Zagrebu, gdje je zabilježen pad prometa 50 posto, mislim da je ovo za nas uspjeh", ističe Šahinpašić za Klix.ba.

Dodaje da je i ove godine Zimski salon posjetio veliki broj ljubitelja pisane riječi (grube procjene govore da ih je bilo 30.000), kojima su bila ponuđena najnovija i napovoljnija izdanja.

Sarajlije vole krimiće

Kada su u pitanju najprodavanije knjige, na štandu Šahinpašić su to tradicionalno djela Nure Bazdulj-Hubijar, zatim Harukija Murakamija, Stiega Larssona... a dosta dobro se prodavao i dječiji program na engleskom i na našem jeziku.

Na štandu Lagune su nam otkrili da Sarajlije vole krimiće i historijske knjige. Osim toga, tražili su i "Kradljivicu knjiga" australskog autora Markusa Zusaka te "Katedralu na moru" Ildefonsa Falconesa.

"Hit sajma je prva knjiga za odrasle popularne britanske autorice J. K. Rowling 'Upražnjeno mjesto', zatim 'Jarčeva fešta' nobelovca Marija Vargasa Llose, a standardno su dosta tražena bila i djela Khaleda Hosseinija 'Lovac na zmajeve' i 'Hiljadu sjajnih sunaca'. I dalje je veoma aktuelna biografija Zlatana Ibrahimovića 'Ja sam Zlatan', zatim 'Una' Faruka Šehića i druge", kaže Harba.

Ljubitelji knjige tražili su i kupovali naslove "Sulejman Veličanstveni", "Mućke", "Hiponotizer", "Američki derviš", "Avanture nevaljale djevojčice", "Praško groblje" i brojne druge.