Kultura
0

Kounellisa u Vijećnici posjetila Lidija Topić

Sarajevo-X
U petak, 11. 6. 2004. Kounellisa je u prostoru Vijećnice posjetila i Lidija Topić, zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Gospođa Topić bila je svjedok kraja radova na postavci instalacije na prvoj od četiri stranice heksagona aule Vijećnice na kojima Kounellis interveniše.

Lidija Topić predsjedava Odborom za koordinaciju Projekta Ars Aevi koji je formiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u martu ove godine. Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH smatra da “prisustvo Jannisa Kounellisa u Kolekciji Ars Aevi od 1996. godine, a zatim i danas u Sarajevu, predstavlja dokaz sposobnosti Projekta Ars Aevi da realizira umjetničke projekte visokog međunarodnog značaja, potvrđujući time i utemeljenost njegovog puta ka stvaranju i izgradnji Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Ovakvi projekti, koji već pobuđuju značajan interes na međunarodnom planu, imaju veliki značaj za afirmaciju Bosne i Hercegovine u svjetskim krugovima kulture i umjetnosti, doprinoseći time i unapređenju reputacije Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini.”