Sarajevo
0

Koncert Monike Leskovar u Domu oružanih snaga BiH

FENA
Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će u srijedu, 28. oktobra, u Domu Oružanih snaga BiH koncert mlade hrvatske violončelistice svjetskog glasa Monike Leskovar, koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Ivane Švarc-Grenda (Hrvatska).

Na programu će biti djela L. v. Beethovena, D. Šostakoviča, M. de. Falle, G. Sollime i A. Piazzolle, saopćeno je iz "Sarajevo arta".

Monika Leskovar privukla je pažnju javnosti 1995., kada je kao trinaestogodišnjakinja postala najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu.

Ostvarila je uspješnu saradnju s brojnim svjetskim umjetnicima, među kojima su i Jurij Bashmet, Julian Rachlin, Mischa Maiski, Gidon Kremer te Mario Brunello.

Nastupala je Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu te SAD-u.

Osvojila je brojne nagrade na internacionalnim festivalima.

Krasi je izrazita profesionalnost, sjajna tehnika te originalna interpretacija.

Ivana Švarc-Grenda diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1990. u klasi Zvjezdane Bašić. Godine 1988. paralelno započinje studij klavira na Peabody Conservatory of Music u Baltimoreu kod Marian Hahn, gdje i magistrira 1996. Usavršavala se na Visokoj umjetničkoj školi u Berlinu i na Salzburškom Mozarteumu kod Hansa Leygrafa.

Koncertira od dvanaeste godine. Težište njena repertoara je na klavirskoj literaturi 19. stoljeća, posebice opusu Frédérica Chopina.

S violončelisticom Monikom Leskovar surađuje od 1994. godine.