Kultura
9

Koncert Bečke filharmonije bit će muzičko putovanje kroz historiju

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koncert Bečke filharmonije koji će sutra biti održan u Vijećnici u Sarajevu simboličan je dan na simboličnoj lokaciji, kazao je danas predsjednik Bečke filharmonije prof. dr. Clemens Hellsberg.

"Mi smo odlučili da prikažemo pogled unazad kroz istoriju, ali i pogled u budućnost nakon katastrofa koje su se dogodile u 20. vijeku, a koje su počele sa Prvim svjetskim ratom. Mi se sada nadamo da smo konačno pronačli način suživota u Evropi, koji obećava mirnu budućnost. Poruka ovog koncerta je da za nas Evropa nije kompletna bez Bosne i Hercegovine. Također, ima i snažnu političku poruku i veoma smo zahvalni što smo od razvitka ove ideje imali veliku podršku Evropske unije i fantastičnu saradnju sa bh. timom", istakao je Hellsberg.

Dirigent Bečke filharmonije maestro Franz Welser-Most kazao je kako je sutrašnji koncert muzičko putovanje koje ima za cilj da svakoga podsjeti da rat između zemalja i ljudi nikada ne treba da se desi. On je dodao da koncert počinje bosanskohercegovačkom, a završava himnom EU, dok će se u sredini ove veličanstvene manifestacije pronaći djela Šuberta, Albanberga i drugih evropskih muzičara.

"Program završavamo sa himnom EU, jer želimo podsjetiti da ona nije samo ekonomija, već misao i ideja proizašla iz Drugog svjetskog rata da rata više nikada ne smije biti na tlu Evrope. Rat nije opcija i muzika može da učini nešto da nas podsjeti da postoji nešto veće u ljudskim životima", istakao je Welser-Most.

"Bečka filharmonija poklonila je Sarajevu i BiH najljepši dar", kazao je gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić. On je pozvao sve koji budu željeli da sutra na platou prekoputa Vijećnice gledaju prenos uživo koncerta, te se izvinio što je Vijećnica bila premalen prostor da primi sve ljubitelje ove filharmonije.

"Bečka filharmonija provest će nas kroz stogodišnjicu od Prvog svjetskog rata do danas tako što će iza nas u povijesti ostaviti sva stradanja i patnje naroda u Sarajevu, BiH i Evropi i najaviti novu eru mira, razumijevanja, solidarnosti i ljubavi među ljudima. Muzika je najbolji medij za to. Ovaj koncert će nas ponovo povezati sa cijelim svijetom, ali u pozitivnom ozračju, bez slika patnji i stradanja", kazao je Komšić.

Prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Ivica Šarić istakao je kako će sutra u Sarajevu najveći svjetski orkestar održati koncert.

"Sutra naveče imamo reprezentaciju svijeta muzičke umjetnosti u Sarajevu. Posebno zadovoljstvo i čast je što će sutra, zajedno sa njima, nastupiti i hor opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji je uvijek bio na visokom nivou", rekao je Šarić.

Direktorica odjela za medije Evropske radio-difuzne (EBU) unije Annika Nyberg Frankenhaeuser istakla je kako je koncert Bečke filharmonije u Sarajevu simboličan događaj i odličan primjer visoko cijenjene saradnje koju EBU ima sa filharmonijom.

"Kako gledamo danas u Evropu ponekad imamo osjećaj da nismo izgubili ništa iz prošlosti. Komemoracija Prvog svjetskog rata je fantastična prilika za nas da pogledamo i unazad i naprijed i da naučimo iz prošlosti", rekla je Nyberg Frankenhaeuser.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i urednik muzičkog zabavnog programa France television Nicolas Auboyneau i urednica muzičkog zabavnog programa CBF Anca-Monica Pandalea,