Kultura
0

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH demantirala medijska pisanja

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH demantirala je brojne navode i izvještaje pojedinih medija o njenom radu.

Danas je u Sarajevu Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH posebno demantirala informacije koje se odnose na projekt uvrštavanja Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a i "slučaj hotela Ruža" u Mostaru.

Članovi Komisije Amra Hadžimuhamedović i Dubravko Lovrenović ocijenili su na vanrednoj konferenciji za medije kako su takva pisanja često netačna i neutemeljena te da samo mogu naškoditi zaštiti i očuvanju prirodne, historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Hadžimuhamedović prvenstveno izdvaja informaciju da će stara jezgra Mostara i Stari most biti skinuti s Liste svjetske baštine UNESCO-a.

Naime, ona tvrdi kako takvu izjavu nikada nije dao niko od članova Komisije, te da UNESCO nikada nije eksplicitno zaprijetio da će Mostar biti skinut s Liste svjetske baštine. Međutim, zaključak Komiteta za svjetsku baštinu sa sjednice održane u julu prošle godine sasvim jasno je ukazao da je u Mostaru prekršena Konvencija o svjetskoj baštini neprimjerenom izgradnjom hotela "Ruža".

"Odluku o skidanju nekog dobra s Liste donosi Komitet UNESCO-a. On će o pitanju Mostara raspravljati na sjednici u junu i do tada apsolutno niko ne zna kakva će njegova odluka biti", kazala je ona.

Spomenuti zaključak Komiteta bio je jasan – obustaviti sve radove na hotelu "Ruža", preispitati potojeće planove te iznaći alternativno rješenje.

"To je za nas bila obaveza i jasna opomena da ukoliko se ta obaveza ne ispuni, postoji mogućnost skidanja Mostara s Liste", pojašnjava Hadžimuhamedović.

Formirana je ekspertna grupa čija je zadaća bila definirati urbanističko-estetske uvjete hotela "Ruža". U radu grupe nisu učestvovali članovi Komisije, smatrajući da bi time bili u sukobu nadležnosti. Oni bi u tom slučaju sudjelovali u izradi konačnog rješenja, a potom ga i procjenjivali.

Istaknuto je i da se Komisija četo optužuje za nerad, kao što je učinjeno u slučaju hotela "Ruža" kada je Komisija optužena da nije na vrijeme spriječila izgradnju hotela. U Komisiji potcrtavaju kako ova državna institucija nema potrebne instrumente za provedbu svojih odluka – ona nema pravo vršenja inspekcije niti pravo zabrane gradnje.

Prijedlog rješenja koji je utvrdila ekspertna grupa proslijeđen je UNESCO-u. Ovo rješenje, smatra Hadžimuhamedović, nije u potpunosti zadovoljavajuće, ali članovi Komisije već od 1. februara rade na potpunom ispunjenju svih zahtjeva i uvjeta koje je UNESCO postavio u slučaju Mostara.

Nasuprot tome, Lovrenović je pojasnio "slučaj Jajce", naglašavajući kako je saradnja Komisije i Općine Jajce na projektu nominacije prirodno-graditeljske sjeline Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a od početka projekta 2005. godine bila izvrsna. Problem nastaje opstrukcijom devet vijećnika Općinskog vijeća Jajce iz reda HDZ-a BiH, koji su na sjednici 29. januara ustvrdili da je menadžment plan, sastavni dio nominacionog fajla, jednonacionalan.

"U više navrata sam boravio u Jajcu i tvrdio kako u tom planu nema ništa sporno niti antihrvatsko, niti je povrijeđena neophodna procedura. Ponuda da se sastanemo i nađemo neko rješenje je odbijena. Također, nije tačna informacija da menadžment plan nije podijeljen vijećnicima niti da su, kako je tvrđeno, tamošnja Crkva sv. Marije i zvonik sv. Luke, izbačeni iz fajla. Prijedlog je samo bio da se menadžment plan razmatra naknadno, kako bi se u međuvremenu pronašlo odgovarajuće rješenje", kazao je on.

Nominacioni fajl za Jajce je 31. januara ove godine, u propisanoj proceduri, predan UNESCO-u, uz podršku Predjedništva BiH i Komisije za saradnju s UNESCO-om. Menadžment plan za sada nije poslan zajedno s fajlom, uz napomenu kako su nužne dodatne konsultacije u lokalnoj sredini.

Lovrenović navodi kako će, u konačnici, menadžment plan do kraja aprila biti poslan UNESCO-u i to u sadašnjoj varijanti, ukoliko drugo rješenje ne bude postignuto.