BKC Sarajevo
21

Komedija "Narodni poslanik" 8. decembra ponovo pred sarajevskom publikom

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Komedija "Narodni poslanik" rađena po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Alena Muratovića, ponovo će biti izvedena pred sarajevskom publikom.

Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra, a na sceni Bosanskog kulturnog centra ponovo ć biti izvedena 8. decembra u 20 sati.

Ova komedija je podjeljena u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom na koji se bira poslanik. Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su s toga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu.

Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Bez namjere da prozivamo i jednu od aktuelnih bh stranki ili poznatih nam likova iz političkog života ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo", saopćili su autori predstave.

Glumačku podjelu čini generacija iskusnih bh. glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić a scenograf Vedran Hrustanović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni BKC-a od 10 do 17 sati svakim danom, osim nedelje.