Kultura
0

Kolekcija Ars Aevi obogaćena novim djelima umjetnika južnog Kavkaza, Bliskog istoka i istočnog Mediterana

Sarajevo-x.com
Foto: Dejan Vekić
Foto: Dejan Vekić
Kolekcija Ars Aevi obogaćena je novim djelima umjetnika iz Armenije, Azerbejdžana, Egipta, Gruzije, Irana, Libana, Palestine, Turske i BiH koja su 10. marta predstavljena na izložbi Susjedi u dijalogu – Kolekcija Istanbul za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo u Istanbulu.

Kolekcija Ars Aevi, kolekcija djela najeminentnijih svjetskih umjetnika koji djeluju u polju vizualnih umjetnosti savremenog doba, nastala je i razvija se kroz jedinstven projekt saradnje sarajevskog Projekta Ars Aevi sa nizom značajnih evropskih muzeja, fondacija i centara za savremenu umjetnost i gradskih administracija. Dogovore o sudjelovanju umjetnika iz svih dijelova svijeta u ovom internacionalnom projektu ostvarili su, u protekloj deceniji, umjetnički direktori centara, galerija, fondacija i muzeja u zemljama koje su prvi ili bliski susjedi Bosne i Hercegovine, u Italiji, u Sloveniji, u Austriji. Nakon ostvarene suradnje sa značajnim institucijama savremene umjetnosti u Milanu, Pratu, Veneciji, Beču, Ljubljani i Sarajevu, nastavlja se proces formiranja Kolekcije kroz saradnju sa gradom Istanbulom gdje je priređena izložba Susjedi u dijalogu - Kolekcija Istanbul za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo. Slijedeći ove strategijski planirane faze obogaćivanja kolekcije, Ars Aevi je sve bliži ostvarenju svog cilja - stvaranje vodećeg regionalnog Muzeja/Centra savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu. Na ovaj način Projekt Ars Aevi potvrđuje svoju poziciju jednog od najznačajnijih razvojnih i kulturnih projekata Bosne i Hercegovine.

Kolekciju Ars Aevi internacionalni kritičari umjetnosti danas prepoznaju kao najznačajnija kolekcija savremene svjetske umjetnosti u regionu jugoistočne Evrope. Segmenti Kolekcije Ars Aevi nazvani su po imenima gradova u kojima su organizirane, postavljene i promovirane osnivačke izložbe umjetničkih djela za Projekt Ars Aevi: Kolekcija Prato, Kolekcija Milano, Kolekcija Venecija, Kolekcija Ljubljana, Kolekcija Beč, Kolekcija Sarajevo. Sada je dio ovog impresivnog kolektivnog djela i Kolekcija Istanbul koju su svojim umjetničkim djelima formirali umjetnici Steve Sabella (Jeruzalem); Wafaa Yasin (Galileja); Sanan Aleskerov (Baku); Lamia Joreige (Bejrut); Vahram Aghasyan (Erevan); Khaled Hafez (Kairo); Shalva Khakhnasvili (Tbilisi – Pariz); Farhad Moshiri (Teheran); Dilek Winchester (İstanbul); grupa Xurban (Istanbul – İzmir - New York) i Andrej Đerković (Sarajevo).

Izložbu Susjedi u dijalogu - Kolekcija Istanbul za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, priredila je eminentna kritičarka umjetnosti Beral Madra. Izložba je postavljena u Feshani, napuštenoj fabrici fesova koja danas služi kao kulturni centar, prostoru u kojem su umjetnici boravili deset dana prije otvaranja izložbe stvarajući svoja djela.

Koncept izložbe objasnila je Beral Madra u katalogu “Neighbours in Dialogue” (“Susjedi u dijalogu”): “Od devedesetih godina prošlog stoljeća ovi umjetnici aktivno djeluju, žive i rade u svojim zemljama. Poput većine umjetnika našeg vremena oni se bave problemima čovječanstva unutar konteksta političkih, socioloških i kulturalnih konflikata. Bez izuzetka koriste autobiografske tehnike naracije i preuzimaju ulogu protagonista. Stalnim istraživanjima i pristupom koji ima za cilj da prodre u suštinu problema, umjetnici izazivaju inteligentnim humorom ili ukazuju na breme, težinu i važnost života u današnjem svijetu globalizacije. U ovoj izložbi posjetilac može da zapazi razlike između slika siromaštva i jezovitosti nasuprot suvišnosti i glamura urbanih prostora, kao i metafore individue koja je razapeta između lokalne i globalne stvarnosti i lokalnih i globalnih snova. Sjećanje postaje teret, ispovijedanje i spas, dok su fizičke, dodirljive pojave predstavljene kao metafore ljudskog razmišljanja, duše i psihologije. Globalna ekonomska povezanost nosi sa sobom obećanje blagostanja, a potreba za saradnju i zajedništvo nameće se unutar globalne politike i ekologije. Dugoročno gledajući, umjetnici svojim djelima mogu stvoriti fizičku i intelektualnu mrežu i izazvati demokratske pokrete u svojim zemljama porijekla. U isto vrijeme, umjetnici su svjesni neophodne lokalne nezavisnosti i specifičnog lokalnog identiteta i shodno tome koriste historiju, tradiciju, sjećanje i elemente lokalne kulture da bi se oduprijeli totalitarnoj jednakosti. Ključ ove dileme čine značajne mikro-razlike koje potječu iz različitih tradicija modernizma 20. stoljeća, iz bliskosti ili udaljenosti od savremene umjetnosti i iz skorih radikalnih političkih i ekonomskih transformacija koje su se ponekad odigrale unutar samo jedne generacije. U cilju uspostavljanja zajedništva i homogenosti razlike su objedinjene unutar kolektivne kulture. U isto vrijeme u cilju promocije različitosti one se stiliziraju i proizvode kulturne specifičnosti. Često ova kompleksna situacija proizvodi začuđujuće interesantne identitete koji se oslikavaju u ovoj izložbi.”

Nasuprot prepoznatljivoj slici umjetnosti “zapada”, Kolekcija Istanbul u Kolekciju Ars Aevi donijela je sliku aktualnih problema koji zaokupljaju umjetnost “istoka”, tj. prostora južnog Kavkaza, Bliskog istoka i istočnog Mediterana. Nit koja povezuje djela ovih 14 umjetnika je njihova zaokupljenost uvjetima u kojima se umjetnost stvara, zaokupljenost stanjem duha i prostora njihovih sredina koje nose karakteristične kulturne, ali i sociopolitičke pečate. Istanbulski nukleus Kolekcije Ars Aevi će stoga Kolekciju i fizički snažno povezati sa zemljama Istoka, stvarajući ravnotežu velikom broju prisutnih djela zapadnih umjetnika. Na ovaj način sarajevska kolekcija ostvaruje jedinstven kvalitet kolekcije savremene svjetske umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljeni umjetnici istoka i zapada, još jednom slijedeći kulturno-historijsku poziciju Sarajeva kao istinskog mjesta susreta kultura.

Djela “Kolekcije Istanbul – Ars Aevi” će na jesen ove godine biti predstavljena u Sarajevu, kako bi se priključila djelima 147 umjetnika osnivača Kolekcije Ars Aevi koja će u predstojećim mjesecima biti postavljena u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija.