Kultura
843

Knjiga o Justinu Bieberu jedna od najprodavanijih na Sajmu knjige u Sarajevu

Piše: Am. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Brojni ljubitelji knjige posjetili su proteklih dana Međunarodni sajam knjige u Sarajevu, a petog dana sajma izdavači ističu da je posjeta mnogo bolja od prethodne godine.

Na 2.000 kvadratnih metara prostora izlaže više od 200 izdavača i knjižara na oko 100 štandova. Ove godine ulaz za posjetioce je besplatan, a zakup štandova je jeftiniji za 30 posto.

"Ove godine je daleko veći broj posjetilaca posjetio sajam u odnosu na prošlogodišnji. Odluka da se ukinu ulaznice je definitivno urodila plodom. Veliki broj građana je došao u prva četiri dana. Rezultati se daleko bolji u odnosu na prošlu godinu", rekao je za Klix.ba Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić i jedan od organizatora sajma.

I ove godine na sajmu je zabilježen veliki broj organiziranih posjeta, dok se pojedini građani vraćaju na sajam i po nekoliko puta.

Haris Alić, uposlenik Izdavačke kuće "Buybook" ističe da je na štandu ove kuće najtraženija knjige turske spisateljice Elif Shafak "Četrdeset pravila ljubavi" i novi roman "Čast", zatim roman Khaleda Hosseinija "Planine su odjekivale", te "Inferno" Dana Browna.

"Od domaćih autora moram spomenuti djela Nihada Hasanovića i Faruka Šehića", rekao je Alić.

Ističe da je ovogodišnji sajam mnogo bolje organizovan u odnosu na prethodni.

"Tada smo imali neke tri hale, ljudi su se kretali obaveznim smjerom. Tako da su mnogi posjetioci ostali uskraćeni. Ove godine organizatori su napravili dobru stvar. Dobili smo i popust za domaće izdavače što se tiče izlagačkog prostora. To što je ulaz besplatan definitvno je veliki pomak, ali je i ove godine osjetna finansijska kriza i smanjena kupovna moć građana", rekao je Alić.

Na štandu Šahinpašić ističu da se najbolje prodaju roman Jonasa Jonasona "Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao", knjiga kratkih priča Karima Zaimovića "Tajna džema od malina", "Sarajevska princeza" Ede Jaganjca, te knjige Nure Bazdulj-Hubijar.

Jadranka Duranović iz mostarskog Algoritma naglašava da građani najviše kupuju knjige "Igra prijestolja" i "Guinness world records".

"Djevojke najviše kupuju knjigu o Justinu Bieberu, dok je od naših autora najčitaniji Mirko Kovač sa knjigom 'Vrijeme koje se udaljava'", rekla je Duranović.