Na Vranici
0

Kiparska kolonija Butmir-Ilidža

FENA
U periodu od 18 . do 24. jula pod pokroviteljstvom RC "Brusnica“, BOR trade-a i Općine Fojnica, u okviru RC "Brusnica“, na planini Vranica, održati će se druga Kiparska kolonija u organizaciji udruženja "Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“.

Kolonija je koncipirana na ideji njenih osnivača, akademskih kipara prof. Mustafe Skopljaka, Timura Trake i Darka Šobota, da se na vrhovima bosansko-hercegovačkih planina, ovaj put na Vranici, instalira nekoliko skulptura u kamenu nastalih tokom trajanja kolonije.

Udruženje "Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“ je osnovana 25. marta u Sarajevu.

"Kiparska kolonija Butmir, Ilidža” je samostalna, nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija, udruženje umjetnika, kipara i svih građana koji žele da daju doprinos umjetnosti, afirmiranjem skulpture u Bosni i Hercegovini posredstvom organiziranja kiparskih kolonija i izložbi.

Udruženje "Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“, je jedinstveno u Bosni i Hercegovini pa čak i u regionu. Razlog tome leži u činjenici da ima jedinstven historiski oslonac na nalazištu butmirske kulture, na čijem se temelju i koncipirala ideja za pokretanje jednog ovakvog udruženja odnosno kiparske kolonije.