Kultura
27

Kaplan potpisao ugovor s direktorima MESS-a, SFF-a i East West Centra

FENA
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Ministar Federalnog ministarstva kulture i sporta Salmir Kaplan potpisao je ugovore s direktorima festivala koji imaju internacionalni značaj.

Ugovore su potpisali Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala (SFF), i Haris Pašović, direktor East West Centra. Edin Zubčević, direktor Sarajevo Jazz festivala, naknadno će potpisati ugovor.

"Festivali kulture zauzimaju posebno mjesto jer su nastali i počeli se razvijati u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, stoga je potpisivanje ugovora javno da bi smo skrenuli pažnju na značaj kulture", kazao je Kaplan.

Govoreći o stanju kulture u BiH Pašović je kazao da su zajednički problemi iznimno teški, jer su tek danas došli u situaciju da potpišu ugovor.

"Ugovori su važni, ali još ne garantiraju sredstva, što nas dovodi u najtežu poziciju od rata do danas. Oni će biti realizirani ako i kada bude sredstava u budžetu FBiH", kazao je Pašović i dodao da, iako je kultura najuspješnija grana u BiH, istovremeno ta kultura u cjelini je ugrožena, te su zbog teške situacije ugroženi i međunarodni projekti koje imaju sa stranim partnerima.

Pašović je istakao da je ovo najteži trenutak za međunarodnu kulturu u BiH, "ukoliko mi ne uspijemo da ove projekte održimo na odgovarajućem profesionalnom nivou, mi ispadamo iz evropskih vozova a to bi bilo tragično".

"Mi nismo ljudi koji kuju daske po ulazima u naše kulturne organizacije. Mi daske s vrata smo skinuli u ratu i nikada one nisu ni postojale. Mi smo borci i pronalazimo načine izvan BiH. Ovo nije kukanje, nego dijelimo strašnu zabrinutost za kulturu zbog koje smo postali prepoznatljivi u svijetu", kazao je Pašović.

Također Mustafić i Purivatra su izrazili zabrinutost za stanje kulture u BiH, ali su i optimisti jer kako kažu, potpisivanje ovakvih ugovora i sam čin razgovora s ministrom daju nadu da može biti bolje, s obzirom na to da ima institucija vlasti u kojima ne može doći ni do razgovora i zahvalili ministru Kaplanu koji se bori da iznađe način da i manifestacije i institucije kulture žive i prežive.

Zajednički je stav da ukoliko se nastavi kriza za dvije do tri godine kultura će biti na najnižem nivou, ali kulturni radnici neće odustati od borbe uprkos teškoćama, jer, kako kažu, ako se uzmu u obzir imena stranih autora i produkcija koje dolaze u BiH, vidi se da Bosna i Hercegovina kulturu ima kao najbolji društveni proizvod.

Ugovori su potpisani na osnovu javnog poziva „Podrška razvoju manifestacija i projekata kulture u Federaciji BiH od internacionalnog značaja“, gdje su odabrani festivali koji će biti sufinancirani iz budžeta FBiH za 2013.godinu, u iznosu od 1.300.000 KM.

Program podrške razvoju manifestacija i projekata kulture u FBiH od internacionalnog značaja dobit će 26 korisnika. Realizacija ovih i drugih ugovora zavisi od rebalansa budžeta FBiH za 2013. godinu, a koji, opet, zavisi od transfera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ministar Kaplan je garantirao da čim budu prve isplate za ovo ministarstvo da će ta sredstva ići potpisnicima Ugovora.