BKC, Sarajevo
0

Kaliopi i Karamazov nastupaju s najljepšim pjesmama svih vremena

FENA
Vodeći ženski vokal Makedonije Kaliopi Bukle i svjetski poznati lutnjist iz BiH Edin Karamozov večeras će koncertom u BKC-u, nastupajući u okviru festivalskog programa "Sarajevske zime", ovdašnjoj publici predstaviti zajednički album "Oblivion".

Ovi su muzičari svjetskog glasa na današnjoj konferenciji za medije Festivala istaknuli da je album pripreman jako dugo, a u konačnici snimljen u kratko vrijeme.

"Ovo je poseban album koji nosi kroz vremena raznih kultura i tradicija. On je objedinio naše prijateljstvo, naše životne sreće i nesreće, uspjehe i padove. Na kraju samo jedna riječ opisuje album - ljubav", istakla je Kaliopi.

Predstavljajući program koncerta, Karamazov je kazao da u njemu nema pravila jer je ovaj album čista muzika. Najavio je izvedbe najljepših pjesama svih vremena iz više zemalja - Brazila, Japana, Argentine, Njemačke, Italije, Kanade, Rusije i Makedonije.

"Kaliopi će pjevati na sedam jezika. Na repertoaru će biti i ruske romanse, makedonske pjesme, argentinska himna, blok filmske muzike od najpoznatijih kompozitora našeg vremena te solo za jednu i dvije gitare. Ovo je koncert koji dolazi iz tišine i odlazi u tišinu, on ne traži aplauz", kazao je Karamazov.

Oboje su izrazili čast i sreću nastupom u Sarajevu, za koje ih obadvoje vežu emotivne uspomene, dok su sarajevsku publiku nazvali posebnom, dragom i bliskom njima.

Koncert će početi u 20 sati u BKC-u.

Na večerašnjem festivalskom repertoaru je i koncert Kvarteta flauta Les Flutes Joyeuses iz Italije koji će nastupiti u Bošnjačkom institutu u 19 sati.

Kvartet čine: Albino Mattei, Mario Puerini, Vittorio Farinelli te Drancesco Santucci, a uz njih će kao gost nastupiti mezosopran Jasmina Polić.

Članovi kvarteta su najavili da će se na repertoaru naći djela Verdija, Bellinija, Rossinija i Puccinija.

Albino Mattei je istakao da su sve kompozicije napisane za ovakvu vrstu ansamblskog sastava, čija je specifičnost u izrazu boja nota koje održavaju ta četiri instrumenta.

Jasmina Polić je navela da će se ovakav specifičan kvartet, koji aktivno djeluje u Italiji već 25 godina, prvi put predstaviti u BiH. Program će biti sastavljen od italijanskog opernog repertoara, a na njemu će se naći i uvertira iz opere "Nabucco" te dvije arije.