Kultura
494

Još jedan sarajevski haustor dobio stalnu postavku umjetničkih djela

Piše: Š. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevski haustor na adresi Radićeva 7 večeras je postao deseti u kojem je otvorena stalna postavka djela mladih umjetnika.

Večerašnje okupljanje je posljedica saradnje Pravo ljudski film festivala i H:ART inicijative i projekta za uljepšavanje haustora u glavnom gradu BiH i šire.

Medijima se obratila Lejla Kusturica, jedna od inicijatora H:ART inicijative te kazala kako je ovo deseti haustor u Sarajevu koji je pretvoren u javnu galeriju te kako H:ART ne namjerava stati dok cijelo Sarajevo ne bude otvorena galerija i dok svaki haustor ne bude imao svoju stalnu umjetničku postavku.

Deseti haustor koji je pretvoren u galeriju krasit će djela mladog umjetnika Sanjina Mašića, a stanari Radićeve 7 su posebno oduševljeni postavkom.

"Na izložbi se pojavilo preko 50 ljudi, a najzainteresovaniji su bili stanari. Jedan je kazao kako je ovo najljepša stvar koja se dogodila u njegovom haustoru u proteklih 50 godina", rekla je Lejla i dodala kako je riječ o projektu koji želi ukinuti barijeru između umjetnosti i običnog čovjeka.

H:ART redovno obilazi haustore u kojima već stoje stalne postavke, a Lejla kaže kako, osim jednog izuzetka, umjetnička djela stoje netaknuta.

"Nekome se vjerovatno fotografija toliko svidjela da nije mogao odoljeti", komentarisala je Lejla nestanak slike iz jednog haustora.

H:ART možete potražiti na njihovoj Facebook stranici te prijaviti svoj haustor kako bi i on udomio umjetnost.