Kultura
0

"Jesen stiže Dunjo moja" u kinima

NINA
Od danas, 21. oktobra, Obala Art Centar, u Sarajevu – kino BKC, predstavlja film Ljubiše Samardžića, kandidata za nagradu Oskar, "Jesen stiže Dunjo moja" u terminu od 19:00 i 21:00 sati.

Film "Jesen stiže Dunjo moja" predstaviti će se publici u Zenici 21. oktobra, dok će publika u Tuzli imati priliku premijerno vidjeti ovaj film u petak 22. oktobra u terminu 18:20 i 22:00 sata.

Ovo je jedan od devet filmova iz selekcije takmičarskog Regionalnog programa Sarajevo Film Festivala koji je doživjeo svoju međunarodnu premijeru u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Radnja ovog filma se odvija negdje u Banatu 1914 godine… Bezbrižno djetinjstvo Save, Marije i Petrašina prekida početak I svjetskog rata. Sava i Petrašin, protiv svoje volje, odlaze da služe vojsku austro-ugarske monarhije. Četiri godine iza toga, rat je završen. Sava se vraća kući. Dočekuje ga Marija i njegov najbolji drug Petrašin koji je ranije došao iz rata, jer je na frontu izgubio ruku. Ustreptala ljubav Save i Marije se ostvaruje.

Na putu njihove potpune sreće, ispriječio se Savin otac, koji pored tri ćerke, ne želi da “hrani nova gladna usta”! Sava poslije tuče sa ocem, napušta selo i odlazi preko Tise u varoš. Marija ostaje ucveljena i nemoćna. Sava u varoši nalazi posao u mlinu bogatog Grandfilda. Njegova ćerka Anica je “bacila oko” na Savu. Brižan otac Grandfild, predlaže Savi da se oženi Anicom…