Drugi put u bh. prijestolnici
28

Jeremy Irons stigao u Sarajevo: Pamtim dobri duh ovog grada

Piše: A. Dž.
Jeremy Irons; Foto: SFF (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oskarovac Jeremy Irons stigao je u poslijepodnevnim satima u Sarajevo gdje će biti gost 18. Sarajevo Film Festivala.

Irons će na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja Sarajevo Film Festivala jednom mladom filmskom autoru uručiti nagradu Fondacije koja nosi ime pokojne glumice Katrin Cartlidge.

Britanac neponovljivog šarma i glumačkog talenta dobro je poznat sarajevskoj publici. Prije pet godina predsjedavao je žirijem glavnog Takmičarskog programa, a sarajevski duh i atmosferu, kako je kazao novinarima na Sarajevskom aerodromu, nije zaboravio.

"Drago mi je da sam ponovno ovdje. I danas pamtim dobar duh Sarajeva i prijateljstva koja sam stekao u ovom gradu", kazao je Irons.

Nakon što je ušao u službeno vozilo SFF-a zamolio je vozača da otvori prozore kako bi mogao "gledati ovaj prelijepi grad".

Irons se s razlogom smatra jednim od najznačajnijih glumaca današnjice. Glumio je u više od 70 filmova, a među onima koji se decenijama pamte su "Waterland", "The Man in the Iron Mask", "M. Butterfly" , "The Mission" te u "Reversal of Fortune" za koju je nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za najboljeg glumca.

Danas će u njegovu čast biti upriličena specijalna projekcija filma "Trashed" Candidea Bradyja u kinu Meeting Point s početkom u 14:30 sati, a očekuje se da Irons večeras prošeta crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.