Saradnja umjetnika
63

Izložbom "Novecento/900" Mak Hubjer i Max Papeschi daju kritički osvrt na neuspjeh 20. stoljeća

Klix.ba
Mak Hubjer i Max Papeschi (Foto: M. O./Klix.ba)
Mak Hubjer i Max Papeschi (Foto: M. O./Klix.ba)
Izložbom "Novecento/900" koja će 18. maja u 21 sat biti otvorena u Historijskom muzeju BiH italijanski umjetnik Max Papeschi i bh. umjetnik Mak Hubjer kritički će se osvrnuti na neslavnu prošlost ratova i sukoba koji su obilježili 20. vijek te kroz propitivanje sadašnjosti obojene tenzijama i društvenim podjelama predstaviti novu sliku budućnosti.

Do saradnje Maka Hubjera s jednim od najvažnijih italijanskih umjetnika današnjice Maxom Paeschijem došlo je sasvim slučajno. Prvo su, kaže Hubjer, predstavili svoje radove pa tek onda nastavili komunikaciju.

Mak Hubjer (Foto: M. O./Klix.ba)
Mak Hubjer (Foto: M. O./Klix.ba)

"Drago mi je što imam priliku raditi izložbu s jednim od najvažnijih italijanskih umjetnika današnjice o pitanju problema rata. To je veoma popularno raditi danas, a meni je zanimljivo raditi iz perspektive nekoga ko se tim bavi unutar ovih prostora i u kontekstu vremena u kojem živimo. Još mi je zanimljivije što nekog, ko se bavi općim pitanjem rata, zanima šta mi ovdje mislimo o tome. Ta simbioza radova koja se dogodila dovela je do spleta da jedni radovi dešifriraju druge i da se na neki način poklapaju i nadopunjuju", rekao je Hubjer.

Max Papeschi (Foto: M. O./Klix.ba)
Max Papeschi (Foto: M. O./Klix.ba)

Izložba će predstaviti seriju 20 radova Maxa Papeschija i 16 radova Maka Hubjera. Izrazivši zadovoljstvo što je došao u Sarajevo, Papeschi kaže da njegov rad, iako je politički-neispravan, pokazuje globalizirano i konzumerističko društvo i na realističan ironičan način otkriva užas ovog životnog stila.