Otvorena do 6.8.
30

Izložba "Titov bunker" u Stuttgartu izazvala veliki interes njemačke javnosti

Klix.ba
Paralelno sa četvrtim ciklusom Projekta Bijenale savremene umetnosti D-0 ARK Underground, Muzej Wurttembergischer Kunsteverein u saradnji sa Projektom Bijenale u Stuttgartu je postavio izložbu "Titov bunker" sa radovima više od 20 umjetnika i umjetničkih grupa koji fenomenu nekadašnjeg atomskog skloništa u Konjicu prilaze sa distance i u njegovom odsustvu kao prema svojevrsnom fantomu.

"Nevjerovatno je koliki interes svijet pokazuje za Titovo ime, ali i interes za promišljanje Hladnog rata kroz savremenu umjetnost. Impresioniran sam ovim izložbenim prostorom i angažmanom organizatora da postave ovakvu izložbu. Drago mi je da upoznam umjetnike iz Evrope i nadam se da ćemo u budućnosti saradjivati", rekao je Milomir Kovačević Strašni, sarajevski umjetnik i učesnik izložbe u Stuttgartu.

Sandra Mljević-Hozić, koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground, podvlači značaj međunarodne saradnje sa njemačkim kolegama:

"Do ovog događaja predstavljali smo Projekt u Veneciji, Firenci, Istanbulu, Beču, Zagrebu, Strazburu, Splitu, Tirani, Milanu… Prezentacije Projekta prilika su da skrenemo pažnju svjetske javnosti na vrijednost naše kolekcije, ali i na Konjic i našu državu", rekla je Miljević-Hozić.

Kustosi četvrtog ciklusa Projekta Bijenale u Konjicu, Iris Dressler i Hans D. Christ iz Stuttgarta, odabrali su videoradove, fotografije, instalacije i objekte koji su producirani za Titov bunker i dodatno razvijeni ili reprodukovani za izložbu u Njemačkoj. Bave se infrastrukturom bunkera, kao i njegovom transformacijom od atomskog skloništa u umjetnički i vojni muzej.

Na izložbi u Württembergischer Kunstverein učestvuje sedmoro umetnika koji su se predstavili i u Konjicu: Jan Peter E.R. Sonntag (Berlin), Jan Peter Hammer (Berlin), Jorge Ribalta (Barselona), Annalisa Cannito (Aqua Terra), Dan Perjovschi (Sibiu), Lia Perjovschi (Sibiu) i Milomir Kovačević Strašni (Sarajevo/Pariz).

Osim njih učestvuju i Taysir Batniji, Bernd Behr, David Brognon / Stéphanie Rollin, Olga Chernysheva, Edith Dekyndt, James T. Hong, Susanne Kriemann, Dorit Margreiter, Eduardo Paolozzi, Vesna Pavlović, Alexander Sokurow, The Errorists (Hilary Koob-Sassen, Andreas Köhler & collaborators), Sandra Vitaljić i drugi.

Titov bunker, koji je poslužio za koncept izložbe kao konkretna lokacija i metafora, izgrađen je po nalogu predsjednika Jugoslavije i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita kao tajno atomsko sklonište površine 6.500 kvadratnih metara. Izgradnja bunkera, koja je koštala 4,6 milijardi dolara, završena je 1979. godine, samo godinu dana prije Titove smrti. Sve do devedesetih je postojanje bunkera u Konjicu bilo tajna.

Edo i Sandra Hozić su 2011. godine uspjeli pokrenuti "Projekt Bijenale D-0 ARK” u Titovom bunkeru. Od samog početka, cilj je bio da se kroz bijenalno održavanje izložbe formira kolekcija koja će biti baza za hibridni muzej u atomskom skloništu. Za sada je u bunkeru već više od 130 radova.

Dok je četvrti ciklus Projekta Bijenale u Konjicu ograničen na produkciju svega šest novih umjetničkih intervencija, cilj izložbe u Stuttgartu je da prikaže širi spektar umjetničkih radova, zasnovanih na različitim referentnim linijama i asocijacijama, počev od Drugog svjetskog rata do opsade Sarajeva devedesetih; od nuklearne prijetnje do "duha" Hladnog rata i prijetnje ekološkim kolapsom u današnjici; od bunkera kao "žive mašine" za preživljavanje do propalog eksperimenta "Biosfera 2" koji je devedesetih zamišljen kao način bijega sa Zemlje na Mars.

Uporedo sa radovima dvadesetak pozvanih umjetnika, izložba obuhvata i određeni broj historijskih i savremenih referentnih materijala, uključujući kultni film "Atomic Café" iz 1982. godine.

Prateći program izložbe obuhvata filmske projekcije, predavanja, vođenja i druge događaje. Među filmovima koji će biti prikazani su "Veillées d'Armes" (Marcel Ophül, 1994.) o opsadi Sarajeva i "Journalism in Times of War" te Murakamijev potresan animirani film "When the Wind Blows" (1984.) o nuklearnom naoružanju.

Izložba u Stuttgartu bit će otvorena do 6. augusta.