Baščaršijske noći
0

Izložba slika Mustafe Arapija 12. jula i predstava "Više sreće ovaj put"

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći 2012, u četvrtak, 12. jula, bit će otvorena likovna izložba slikara Mustafe Arapija (Albanija). Otvorenje izložbe će biti u 19:00 sati u sali Općine Stari Grad, a izložba će biti postavljena od 12. do 15. jula.

Prof. Mustafa Arapi je rođen 1950. godine u Tirani. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti 1979. godine. Do sada je imao samostalne likovne izložbe u Francuskoj, Turskoj, Egiptu, Italiji, Holandiji, Mađarskoj, Makedoniji...

Osvajao je brojne nagrade u Albaniji, ali i širom Evrope: druga nagrada na Nacionalnom takmičenju u slikarstvu 1985. (Albanija), nagrada na Trećoj internacionalnoj izložbi savremene umjetnosti "World Concept" 1995. u Budimpešti (Mađarska), prva počasna nagrada na Internacionalnom bijenalu grafike (Poljska) 1998. godine...

Član je Nacionalnog vijeća Albanije za restauraciju.

Istu večer od 21 sat u Bosanskom kulturnom centru će biti izvedena komedija "Više sreće ovaj put". Predstava je rađena prema motivima romana Dž. Barnsa, B. Vijana i G. G. Markesa.

Glume: Tatjana Kecman, Boris Radmilović i Nataša Balog.

Adaptacija i režija: Tatjana Kecman.

Junaci ove priče smo mi, obični ljudi. Svako jutro slijepi od nezadovoljstva, nervoze i umora sumanuto jurimo nadajući se uspjehu. U toj komičnoj apsurdnoj trci za uspjehom prepoznat ćete vaše roditelje, učitelje, prijatelje, komšije... a možda i sebe. Na kraju predstave će se samo jednom rečenicom podsjetiti na suštinu života i ljepotu jednostavnosti.

Ulaznice za predstavu koštaju 10 KM.

Istu večer nastupit će i Jazz kvintet Sinana Alimanovića sa Zdenkom Kovačićek, Pecom Petejom i gostima. Nastup počinje u 21 sat u Kolobara hanu.

Osnivač i vođa kvinteta Sinan Alimanović je jedan od najznačajnijih jazz muzičara naše zemlje. Bio je pijanista i dirigent Big bend orkestra Radio Sarajeva te član gupe Indexi, a za ovu legendarnu grupu je napisao brojne aranžmane i adaptacije trdicionalnih sevdalinki. Svirao je, kao jedini muzičar iz bivše iz Jugoslavije, sa EDU All Stars Bandom, evropskim big bendom, u kojem su svirali najbolji muzičari Evrope. Od 1990. vodi Big Band RTV Sarajevo (BiH), a pet puta se pojavljuje kao dirigent i aranžer na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Jedan je od osnivača Sarajevo Big Banda sa kojim nastupa na velikom gala koncertu u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu 2000. godine skupa sa Duškom Gojkovićem.

Na Baščaršijskim noćima će nastupiti i Belma Alić, violončelo i Dario Vučić, orgulje. Koncert će biti održan u Crkvi Sv. Vinka Paulskog (Titova 42.) u 20 sati.

Koncert kamerne muzike za violončelo i orgulje jedinstven je spoj dva prekrasna instrumenta. Za ovaj duo je pažljivo biran repertoar koji će iznijeti najbolje iz ova dva instrumenta koja zajedno zvuče fantastično. Na programu se nalaze djela J. S. Bacha, B. Marcella, L. Boccherinija, A. Vivaldija, G. F. Handela, F. Schuberta, K. Davidoffa, F. X. Nerude, D. Vučića i G. Goltermanna. Orgulje su poznate i kao kraljica instrumenata, ali u Sarajevu taj zvuk rijetko čujemo. Ovo je prilika da se orgulje istaknu i promoviraju na sarajevskoj sceni klasične muzike.