Od 7. 3. do 27. 5.
64

Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" u Muzeju savremene umjetnosti RS

Klix.ba
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske će 7. marta biti upriličeno otvorenje izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran".

"Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" novi je umjetnički projekt u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa British Councilom. Ranijih godina saradnja između ove dvije institucije je Banjoj Luci omogućila značajne i veoma posjećene izložbe "Nova religija" Damiena Hirsta i "Taština malih razlika" Graysona Perryja.

Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila i umjetnica iz lokalnih kolekcija, potekla je iz British Councila koji su podstakli kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni. Svaka od ovih izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, tj. od radova koji se pridružuju.

Percepcije prvenstveno ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade. Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične tj. da se uvijek radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi. Također, korištenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku, međutim, predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi uslovljeni pomenutim kontekstima.

Izložba u Banjoj Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS-a Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, "Cvijet je najljepši kad je neubran", s kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike koje zajedno sa društveno-historijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Izložba će biti otvorena do 27. maja.