Umjetnička galerija BiH
0

Izložba "Lirični Intermezzo" 11. januara

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
"Lirični Intermezzo" naziv je izložbe grafika malog formata Amele Hadžimejlić koja će pred sarajevskom publikom biti otvorena u ponedeljak, 11. januara u Umjetničkoj galeriji BiH.

Kao razlog odabira neobičnog naziva izložbe autorica je za Fenu navela njeno samoispitivanje, te svojevrsnu stanku od svih stvari koje je do sada radila.

"Taj naziv ujedno ukazuje da je ovaj rad nešto drugačije od svega do sada, te da ujedno predstavlja istraživanje elementarne likovnosti. Grafike su vrlo intimne prirode i odnose se na moj lični doživljaj. Radila sam ih u Fojnici u kući okruženoj prirodom i osjetila sam potrebu da se vratim upravo prirodi i zabilježim ono što me se dojmilo", kazala je Hadžimejlić.

Navela je da su upravo elementi prirode zastupljeni kao tematika na grafikama. Riječ je o pejzažima, ali reduciranim. Iz njih je izdvajala pojedine segmente kako bi još više potencirala vlastiti doživljaj prirode.

Istaknula je također da je grafike radila u više tehnika dobokog tiska, koristeći nekoliko različitih, kao što su bakropis, suha igla ili akvatinta.

Izložbu organizira Udruženje likovnih umjetnika (ULU) BiH, a otvorit će je u 19.00 sati Aida Abadžić Hodžić.

"Postavka predstavlja tridesetak otisaka koji nose svježinu prve skice i izrazitu intimističku vrijednost. Na njima se na zanimljiv način prožima nepredvidljiva priroda grafike sa stalnim mijenama prirodnih stanja, koje su predmet interesa i zanimanja autorice", navela je u predgovoru kataloga postavke likovna kritičarka Aida Abadžić Hodžić.

"Lirični Intermezzo" je dvadeseta samostalna izložba Amele Hadžimejlić i bit će otvorena do 21. januara.