Kultura
8

Izložba iz New Yorka otvara 2. SOS Dizajn Festival

Klix.ba
U srijedu, 9. oktobra, 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo u 19:30 sati izložbom "Slike iz podzemne: Plakati iz podzemne željeznice od 1947. do danas" Škole vizuelnih umjetnosti New York bit će otvoren 2. SOS Dizajn Festival u organizaciji Udruženja studenata dizajna.
Festival će trajati do nedjelje 13. oktobra, a organizatori su i ove godine uspjeli privući vrhunska imena iz svijeta dizajna koji će pored predavanja održati i radionice, a bit će otvorene i dvije izložbe. Pod motom Uči, radi, zabavi se više od stotinu gostiju iz regiona prisustvovat će i zabavnim PechaKucha prezentacijama koje će predstaviti afirmirane i neafirmirane mlade umjetnike i umjetnice iz cijele BiH.

"Velika nam je čast što će Festival otvoriti Francis Di Tommas iz Škole vizuelnih umjetnosti New York i isto veče održati specijalno predavanje o samoj izložbi", istakla je Sanja Planinić u ime organizacijskog tima, te izrazila veliko zadovoljstvo što će gošća ovogodišnjeg SOS-a biti japanska umjetnica koja živi u SAD, Yuko Shimizu za čiju radionicu su mjesta već odavno popunjena.

Kino Meeting Point će biti mjesto susreta sa predavačima i predavačicama među kojima su i istaknuta imena iz svijeta dizajna kao što su Stefan Diez i Felix Hardmood Beck (Njemačka), Nova Iskra (Srbija), Studio Armada (Slovenija), dok iz Hrvatske stižu Zoran Jedrejčić, Nikola Đurek, Studio Grupa i mladi umjetnici Lisnati odred koji će svoj kolektivni uspjeh približiti studentima i motivirati ih na akciju.

Pored izložbe iz New Yorka, u četvrtak u galeriji Java će biti predstavljena izložba Jugoslovenski standard (JUS) Studia Armade, koja će na originalan i grafički dovršen način predstaviti dostignuća, ostvarenja na polju dizajna i tehnike iz bivše Jugoslavije.

Kao najzabavniji dio festivala i ove godine će u kinu Kriterion biti održane kreativne i često duhovite PechaKucha večeri koje će u specijalnom formatu 20x20 (20 slajdova po 20 sekundi) predstaviti mlade ilustratore, modne dizajnere, arhitekte, produkt dizajnere i druge mlade umjetnike i umjetnice iz naše zemlje.

Tokom festivalskih večeri za dobru atmosferu bit će organizovani i MuchaLucha partyji što će bez sumnje 2. SOS Dizajn Festival i ove godine među studentima i studenticama dizajna učiniti događajem koji ne smiju propustiti!