Kultura
0

Izložba fotografija za 15 godina Centra Andre Malraux

Sarajevo-x.com
Ove godine, Centar Andre Malraux, prvi strani kulturni centar u Bosni i Hercegovini, i nosilac Šestoaprilske nagrade, obilježava 15. godišnjicu svog postojanja.

Nastao 1994. godine, u vrijeme opsade Sarajeva, Centar se svrstao među one čuvare nade koji su svojim aktivnostima pružali otpor i svojim sugrađanima slali poruku da je ovaj vid otpora isto toliko važan. Od tada je prošlo 15 godina i Centar je nastavio biti važan faktor u obnovi bosankohercegovačkog društva. On je svih ovih godina bio spona između naše zemlje i ostatka svijeta. Favorizirao je prije svega razmjenu francuske i bosanskohercegovačke kulture, ali i povezivao regiju sa drugim stranim zemljama.

U tom smislu, najveći doprinos Centra ostvaren je kroz manifestaciju Evropski književni susreti u Sarajevu. Ovaj impozantni projekat, nastao 2000.godine, nije imao samo književni karakter nego i edukativni, socijalni, umjetnički, humani i humanistički.... Evropski književni susreti su u Sarajevo doveli neka od najvećih svjetskih imena iz oblasti kinematografije, književnosti, fotografije, filozofije, novinarstva, stripa, od kojih : Jean Luc Godard, Hanif Kureishi, Bernard-Henri Levy, Predrag Matvejević, Aleksandar Hemon, Cimino, Jeanne Moreau, William T.Vollmann, Gerard Rondeau, Jean Hatzfeld, Juan Goytisolo, Enki Bilal, Milomir Kovačević Strašni, Assia Djebar, Orhan Pamuk...

U ovoj godini Centar slavi 15.rođendan, a Evropski književni susreti svoju Desetu ediciju. Budući da se radi o dvostrukom jubileju, ekipa Centra ubrzano radi na pripremama jednog izuzetno značajnog i simboličnog događaja, pod nazivom „Naša priča“.

Radi se o izložbi fotografija koja će objediniti nekoliko stotina fotografija i okupiti neke od najvećih fotografa i ratnih reportera danas. Većina njih su bili svjedoci naše sarajevske i bosankohercegovačke priče, a njihova imena su nam dobro poznata: Patrick Chauvel, Luc Delahaye, Ron Haviv, Gerard Rondeau, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Laurent Van der Stockt, James Nachtwey, Emmanuel Ortiz, Damir Šagolj, Zijah Gafić, Klavdij Sluban, Milomir Kovacevic Strasni, Paulo Nozolino, Tarik Samarah, Gilles Peress i Alexandra Boulat. Oni su bili svjedoci rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ali i u Libanu, Avganistanu, Čečniji, Gruziji, Iraku i mnogim drugim ratištima.

Izložba „Naša priča“ biće otvorena 18.decembra ove godine u Umjetničkoj galeriji BiH, i zasigurno će biti najveća izložba tog karaktera ikad postavljena u Sarajevu ili BiH. Dio ove izložbe će činiti i čuveni plakati dizajnerske grupe TRIO, nastali u vrijeme opsade Sarajeva, čiji će jedan dio biti izložen i u galeriji Duplex.

'Smatramo da je izložba „Naša priča“ od izuzetnog značaja za naš grad, ne samo po svom obimu, karakteru i sadržaju, nego i za to što će po prvi put na jednom mjestu okupiti imena koja objedinjuju takvo zajedničko iskustvo', navodi se u saopštenju.

Ovom jubileju će prisustvovati i prijatelji, vjerni saradnici Centra Andre Malraux Jane Birkin, Enki Bilal, Jean-Marie Laclavetaine, Remy Ourdan, Rodolph Burger i mnogi drugi.

Izložba „Naša priča“ biće otvorena od 18.decembra 2009. do 5. januara 2010.