11. juna
0

Izložba fotografija "Rat sjećanja" bit će predstavljena goraždanskoj publici

Klix.ba
Izložba fotografija "Rat sjećanja" autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića bit će otvoren u utorak, 11. juna, u 19 sati u Centru za kulturu Goražde nakon čega slijedi javni razgovor na temu "Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu".

"Izložba je dio projekta 'Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)"' na kojem smo godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bismo dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. Namjera nam je da ukažemo na to kako izgleda politika sjećanja, te da potaknemo dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene. Izložbu je ugostilo nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zatim Skoplje, Podgorica i Beč", saopćili su organizatori.

Javnim razgovorom u sklopu otvaranja izložbe žele tematizirati na koji način se rata sjeća postratna generacija mladih u Bosni i Hercegovini, ko su ključni akteri koji kreiraju politike sjećanja za nove naraštaje, kakva nam promjena treba i kako da krenemo od "rata sjećanja" ka sjećanju o ratu.

"O ovim i nekim drugim pitanjima razgovarat ćemo sa Edom Kanlićem, Mirjanom Trifković i Davorkom Turk uz moderaciju Nedžada Novalića", naveli su.

Izložbu će otvoriti Nedžad Horozović, jedan od autora fotografija. Izložba će biti otvorena do 23. juna. Istraživanje i fotografije su dostupne na stranici Kultura sjećanja.