"KOiKONA"
0

Izložba fotografija Ivana Hrkaša u Galeriji "Novi hram"

FENA
Galerija "Novi hram"
Galerija "Novi hram"
U Galeriji "Novi hram" u četvrtak, 22. jula bit će upriličeno otvaranje izložbe Ivana Hrkaša "KOiKONA".

Projekt je realiziran u saradnji sa Fondacijom Kriterion i magazinom Gracija. Kustosica izložbe je Silvija Dervišefendić.

Ciklus "KOiKONA" sastoji se od deset fotografija. Prikazane su poznate ličnosti iz svijeta mode (Vivienne Westwood, Twiggy), književnosti (Virginia Woolf, Ana Frank), muzike (Elvis Presley, Róisín Murphy), filma (Helen Bonham Carter, Nicole Kidman), likovne umjetnosti (Frida Kahlo), te neizbježne istorijske, poput revolucionara Ernesta “Che” Guevare.

U njemu bliskim osobama, autor prepoznaje istorijske i umjetničke ikone dvadesetog stoljeća, koje su pridobile status “zvijezde” (celebrity) zahvaljujući medijskoj eksploataciji njihovog lika i djela.

U svojoj postavci, umjetnik kreira “nove” ikone koje takav status mogu nositi jedino u lokalnoj sredini, tačnije na prostoru kojem pripadaju. Međutim, slava koja im se nudi nije ona u pravom smislu te riječi, već je iskaz Ivanove želje da ih njihovi prijatelji otkriju, odnosno percipiraju kao zvijezde svoga zanata.

U sklopu izložbe predviđene su projekcije dijelova dokumentarnih filmova o ličnostima/ikonama prikazanih na radovima umjetnika Hrkaša, intervjui s nekim od njih, izvorne snimke javnih nastupa (govor Che Guevare, snimak koncerta Evisa Presleya). Izložba će biti otvorena do 1. augusta.

Ivan Hrkaš (1978) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine na odsjeku za grafički dizajn, trenutno završava magistarski rad iz oblasti fotografije. Izlagao je u BiH, Austriji, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Izraelu, Meksiku i osvojio nekoliko nagrada na festivalima.