"The Dark Fantastic"
10

Izložba digitalne ilustracije Maje Pavlovića u galeriji BlackBOX

Klix.ba
Izložba digitalne ilustracije pod nazivom "The Dark Fantastic", autora Maje Pavlovića, bit će otvorena 20.09.2012. u galeriji BlackBOX sa početkom u 20 sati.

Na 11 digitalnih ilustracija autor daje naznaku jednog drugačijeg, a nama tako bliskog svijeta, svijeta koji je možda veći od univerzuma a zapravo se nalazi tu, u našim glavama. Taj hladni, neistraženi okean krije toliko tajni u sebi, kao i zagonetki pa i rješenja, samo što ljudi nemaju vremena da se bave s tim, ili pak ne žele da zavire unutra jer se plaše.

Ipak, to nije sve. Oni koji se usude doći na otvorenje izložbe bit će u prilici da okuse dio tog drugačijeg svijeta, prikazanog i kroz viziju velikog umjetnika što je napustio ovaj svijet prije vremena.

Ozren Pavlović (1947. – 2011.) otac autora izložbe, radio je dvije godine (2006. do 2008.) na multimedijalnom projektu "Intramento", polusatnom audio-vizuelnom putovanju u svijet snova i sjećanja u kojem je sada možda pronašao odgovore na pitanja, u kojem je pronašao sebe. "Intramento" će sarajevskoj publici premijerno biti prikazan na otvorenju izložbe "The Dark Fantastic".

Majo Pavlović rođen je u Sarajevu 1979. godine. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti na odsjeku Reklamna grafika, a kasnije i Akademiju likovnih umjetnosti na Nastavničkom odsjeku u klasi profesora Radoslava Tadića. Pored slikarstva bavi se crtanjem stripova, pisanjem scenarija za grafičke novele i pisanjem kratkih priča.

Od februara 2006. vodio je školu stripa u Centru za mlade "Gorica" u Sarajevu. Zajedno sa polaznicima škole učestvovao je na festivalima stripa "Mafest" - "Mafest 6", koji su se održavali u Makarskoj (Hrvatska). To je bila prilika da ostvari kontakte sa poznatim crtačima i autorima te da predstavi školu koju vodi. Organizovao je deset izložbi stripa i objavio dvije grafičke novele ("Deadface" i "Priča o duhu"), kao i dvije kolekcije kratkih stripova ("Mračne sobe" i "Teatar noći") zajedno s prijateljem, koautorom, Amirom Hadžićem. Od septembra 2007. radi kao nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi "Čengić Vila 1". Nedavno je objavio svoj prvi ilustrovani roman "Avanture kauboja mutanta i njegovog svestranog djeda" pod pseudonimom Gos Negre (Crni pas). Živi i radi u Sarajevu.