Kultura
42

Umjetnička instalacija "Think Freedom" u Sarajevu: Na krilima ptica poruke o slobodi i miru

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Umjetnička instalacija "Misli slobodu: Između danas i sutra", umjetnice Edine Selesković, predstavljena je večeras u BlackBox galeriji u Sarajevu, a prema riječima autorice cilj je projekat 2019. godine prikazati u New Yorku.

Selesković kaže da je večeras predstavljen projekat "Misli slobodu: Između danas i sutra", koji je krenuo iz sarajevske Vijećnice 2015. godine, a koji nastavlja putovanje regionom.

"U Evropu nam je cilj ući 2017. godine, u Japan i Latinsku Ameriku 2018., da bismo na kraju projekat predstavili 2019. godineu New Yorku. S obzirom da se izložba prikazuje u okviru Open Festa prikazali smo i trailer dokumentarnog fima u režiji Ahmeda Imamovića, a Sarajevo zaslužuje znati šta je to novo na bh. kulturnoj sceni", kazala je Selesković koja je inače priznata američko-bosanskohercegovačka umjetnica.

Projekat "Misli slobodu: Između danas i sutra" je osmišljen kao instalacija sastavljena od više hiljada stiliziranih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.

"Riječ je se o skulpturama koje su urađene kao poruke i koje se spajaju u oblik ptice, a na krilima te ptice su ispisane poruke djece s kojom često razgovaram o tome šta za njih znači sloboda i na koji način oni vide svoju budućnost", opisala je autorica ovaj projekat.

Glavne poruke ove instalacije jesu poruke mira i slobode te iz tog razloga umjetnica na krilima ptica i ispisuje poruke o slobodi koje dobija iz razgovora s mladima.