Evropski glavni grad kulture
0
"Istanbul je oblikovao Evropu, a ona je njega"
Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ponavljajte ...\"Ne mutlu Turkum diyene. \"
Niko kao srbi nema kompleks prema turcima a upravo je srbima bilo najbolje pod osmanlijama. kasnije su srbi napravili mit za mitom ali cinjenice govore sve. da su osmanlije htjeli ne bi danas postojao niti jedan jedini srbin na balkanu, bili bi kao aboridzani u australiji, dakle srbi, mani te se mitova i primite istinu k srcu. istina nekada boli ali je samo jedna.
ja sam turcin i baku sam ti 500 godina karo eto toliko smo civilizacija za vas karavlahe ;)
Osmansko carstvo su sačinjavli svi narodi koji su ga činili: Turci, Grci, Jevreji, Arapi, Kurdi, Jermeni, Ukrajinci, Rumuni, Čerkezi, Čečeni, Gruzijci, Bugari, Makedonci, Srbi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Mađari, Berberi, Slovaci.......Sami sultani su često bili ne turskog porijekla jer je harem brojao oko 400 žena što je nasljeđe koje su prihvatili od Bizanta kojeg nisu srušili nego apsorbirali (jer oni nisu za razliku od \"oslobođenih\" balkanskih naroda rušili nego dograđivali i prilagođavali). Poslije razvoja nacionalizma u XIX stoljeću takva država teško da je mogla dalje opstati. A da li je bila nazadna, zavisno kako se uzme - nijedan od navedenih naroda nije morao napustiti svoju vjeru niti zaboraviti svoj jezik, za razliku od npr. Škota, Velšana ili Iraca koji više ne poznaju vlastiti jezik jer pod pritiskom izumro, ili Lužičkih Srba koji su kao posebna zajednica nestali pod pritiskom Nijemaca.....
Ne znam čemu nagativni komentari. Turska je savremena zemlja a zajedno sa ostalim narodima baštinik kulture Osmanskog carstva koje je po svojoj i veličini i kulturi bilo nasljednik Rimskog carstva, u naravno: muslimanskoj verziji. Naši Srbi kao i ostali pravoslavni narodi Balkana imaju za potrebu da pokazuju neizreciv prezir prema periodu njihove historije koji je bezmalo trajao skoro pet stoljeća. Prije dolaska Osmanlija koji su po gradnjima puteva, gradova, administraciji i načinu vladavine zaista bili produžetak Rimskog carstva kao vertikala civilizacijskog razvitka, na Balkan su donjeli urbanu civilizaciju, nestalu nakon propasti antičkog svijeta. Da je tako bilo loša ta država, koja je skoro četiri puta bila duže Imperija od Britanske npr., nebi trajala tako dugo..... Svi parvoslavni narodi pod Osmanskom upravom koja je trajala do 1908. do Mladoturske revolucije su se razmnožili i raširili - natalitet im je bio dvocifren, a dok sada kada su samostalni je negativan.
ja sam u njemackoj yebo turkinju u guzno crijevo, skicala je ko svinja.
turska je azijska zemlja. 97% se prostiru na azijskom kontinentu, a samo 3% na europskom. treba ih protjerati i s tih 3%, i mirna bosna.
yebo vam ISLAMBUL mater. turci cu retardiran narod. gujce se familijarno, zato ih ima onoliko puno retardiranih.
turci i kultura,.... ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha more mrs u 3 p materine. vidi im kulture,... 30 minareta na 500 metara. za koga su turci kulturni zelim im ih za prve komsije ili da im turci pozene kcerke...ili... da im turcin odlucuje o sudbini... nedo bog!!!!
Aferim Istanbulci
Aleksandre (K)obiliću, seljačino zaostala, nauči pisati prije svega ostalog. I operi se, smrdiš...
jeli ti to o srpskim svinjskim braboncima cobanima a i uz to koljacima i siledzijama,kuku lele sta ceka eu-u s vama srpskim smrdljivim svinjskim brabonjcima;)))
TURSKA U EVROPSKOJ UNIJI AHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAH EVROPA ĆE PUSTIT 100 MILIONA ZAOSTALI ČOBANA DA SMRDE PO EVROPI UĆE PRIJE BOŠNJAKISTAN SA 24 POSTO TERITORIJE NEGO NJIHOVA BRAĆA IZ AZIJE MISLIM NA JEBAČE OVACA ILITI ČOBANE
HAHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHH AJD JOŠ JEDNOM HAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHHHAHHHHAHAHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHA NISAM DOBRO PROČITO MORA DA SANJAM HAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHHHHHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHAHAAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAH AHAHHAHAHAAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAH
svaka cast braco turci,ovo mi je drago kao da se radi o sarajevu :)