Evropski glavni grad kulture
0

VIDEO / "Istanbul je oblikovao Evropu, a ona je njega"

Sarajevo-x.com
Vatromet iznad Aja Sofije i Plave džamije (Foto: AFP)
Vatromet iznad Aja Sofije i Plave džamije (Foto: AFP)
Spektakularni vatromet i kulturne manifestacije označile su početak "mandata" grada Istanbula kao jednog od tri evropska glavna grada kulture.

Naslov je to koji se dodjeljuje barem jednom evropskom gradu kojeg Evropska unija odredi na razdoblje od jedne godine, toekom koje mu se ukaže prilika da u najboljem svjetlu prikaže svoj kulturni život i kulturno-historijsku baštinu.

Istanbul, dakako, ima mnogo toga za pokazati, a ceremonija otvaranja bila je popraćena svjetlosnim efektima na sedam brda na kojima je izgrađen antički Istanbul, piše Telegraph.

Istanbul je titulu osvojio zajedno sa mađarskim Pečuhom i njemačkim Essenom. Pečuh je, podsjetimo, još ranije pozvao Sarajevo na kulturnu saradnju naglašavajući da ima šta da ponudi.

Turski politički lideri nadaju se da će titula, koja je za 2010. pripala i njihovom gradu, ujediniti zemlju i ojačati njene šanse na putu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Istanbul je evropski grad", kaže premijer Recep Tayyip Erdogan. "Sa svojim srcem, kulturom i civilizacijom, svojim ljudima, prošlošću i budućnošću, on je uvijek gledao prema Evropi. Istanbul je oblikovao Evropu, a ona je oblikovala njega."

Sa naslijeđem iz perioda Rimljana, Bizantije i Otomana Istanbul je već prepoznat kao jedan od najdivnijih kulturnih centara svijeta.

Ipak, grad se nada da će novom titulom privući još više turista, sa sadašnjih 7,5 miliona na barem deset, a oni će svakako imati šta da vide, jer se ovdje godišnje priredi oko 170 kulturnih manifestacija.

Irski rock bend U2 nastupit će u okviru programa otvaranja, a agencija odgovorna za ovaj događaj najavila je oko 520 projekata. Dvije trećine njih u vezi su sa historijskim naslijeđem.