Iz zeničke izdavačke kuće tvrde
0

IK Vrijeme i NAM Tuzla na meti medijskog linča?

ZEDA
Muamer Spahić
Muamer Spahić
Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice oglasila se danas ukazujući na "nelojalnu kampanju" i "medijski linč" koji protiv IK "Vrijeme" i IK "NAM" Tuzla, navodno, vodi Udruženje izdavača udžbenika u Federaciji BiH.

"Pojedine kolege izdavači u nedostatku drugih argumenata koriste razne opskurne metode i ucjene, kako bi 'nagovorili' nastavnike da koriste baš njihove udžbenike. Pri tome druge izdavače optužuju za korupciju", navodi u saopćenju Muamer Spahić, glavni urednik IK "Vrijeme" Zenica.

Tu kampanju, dodaje Spahić, predvode izdavačke kuće u vlasništvu Šime Ešića i Vanje Rorića okupljene u Udruženju izdavača udžbenika u FBiH.

"Članovi ovog udruženja, pored medijske hajke i stalnih laži kojima blate druge izdavače, koriste i ucjene i prijetnje pojedinim školama koje ne koriste njihove udžbenike. Svima onima koji se nisu opredijelili da koriste njihove udžbenike prije, ni manje ni više nego SIPA-om, kao da se radi o njihovoj privatnoj instituciji", tvrdi Spahić.

Glavni urednik IK "Vrijeme" poziva nadležne organe da onemoguće ucjene i pritiske koji se vrše na nastavnike i škole, a poziva i nadležne institucije da spriječe svaki oblik korupcije u odabiru udžbenika.