Komentari (24)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Abdulah Sidran je veliki pjesnik, pisac, scenarista... Zasluženo, djelima i akademik. No, on je čovjek sa nemalim ljudskim slabostima. Više puta sam bio u nedoumici i zbunjen njegovim javnim istupima i načinima razračunavanja sa ljudima za koje misli da su ga u nekom hajru zakinuli. Nisam mogao shvatiti, kao što ni sada ne shvatam kontrarnost njegove umjetničke duše i profane ozljeđenosti. Naravno da mu je mjesto u PEN-u BiH kojeg je, nota bene, svojevoljno napustio ali je prepotentno opetovano zloupotrebljavati smisao izreke Quod licet Jovi, non licet bovi kako to on čini po stare dane... Ne čudim se reakciji njegovih oponenata. Ne razračunavaju se oni, po mome shvatanju sa Sidranom umjetnikom, već sa Sidranom čovjekom. Ali, i sami moraju biti pravedniji, ne zakidati ga u njegovim kulturnjačkim pravima koja su neosporna.
Jadni avdo sta je doceko da ga brani Ibrahim k. Ibrahim k. ne bi prepozno kulturu čak ni onda kada bi na njoj potuko nogu. On misli da je kultura nešto sto se jede kašikom. Nešto onako čorbasto. A sto se Avice tiče mislim da je za njega najbolje da sto prije ode u manastir ( i njegov će drug Nemanja uskoro tamo) jer ovako samo sam sebe još više srozava i kalja svoju dušu (ako mu je još šta od nje ostalo). Sram bilo i vas novinare avdo je odavno klinički slučaj a vi se naslađujete tuđim mukama za račun klikova. No ne zaboravite račun će doći svakome. I još za kraj, pošalica koja ovih dana kruži Sarajevom Razgovaraju dvije klozetske šolje. Pita jedna, „Jesili skoro vidjala Avda?“ A druga će na to: „ Nisam on ti sada draga moja s… po PEN-u.“
Bas veceras odgledah dio Sidranovog govora na TV1! Taj covjek je pretrpio zuluma od nekih skorojevica koji mu nisu ni do clanaka da se to ne moze strpati ni u deset knjiga i opet je jadan tu gdje jeste. Neko rece da Avdo pljuje po svima, nije to ni izbliza tacno. Tacno je da pljuje puno ali samo po kojima treba, a takvih ima i previse. Kako objasniti cinjenicu da mu je dva puta odbijen scenario za film a znamo da je Kusturica postao rezisersko ime na Sidranovim scenarijima, sve poslije toga je teski prosjek a mozda nije ni to. Nema Sidran ni 400 maraka penzije, salju mu rjesenje o penziji sa datumom od prije dvanaest godina. Tuzakaju ga za nekih 300 hiljada KM a nigdje nikakvog dokaza, neki nikogovic hoce da mu se Sidran izvinjava! Ma ko si ti Radeljkovicu, ko??? Zna li iko ziv tog covjeka? Nece tebi Sidrane cetnici oprostiti to sto nisi krenuo Kusturicinim stopama ni kad umres. A nasa je bruka sto se prebijas od nemila do nedraga i sto kao i neki drugi jedva sastavljas kraj s krajem!
Odakle izvukose ovog zagrebackog skribomana, urednika Behara koji je osnovao doglavnik Ademaga Mesic??? U kojoj carsiji sads Sidran glumi velikog pisca? Prvo je bio u Gorazdu pa ga najurili. Potom u Tesnju, no i gore uvidjeli brzo kakva je to "velicina". Onda se povijenog repa vratio u Sarajevo, po kojem je pljuvao, govoreci kako ne moze da "spava od mujezina koji kresti i budi ga ujutro". Taj ce sutra otici u Beograd, za 500 eura.
mb82mm62m Trebaš imati malo soli u glavi: Pa Akademik hoće natrag u PEN a ti ga nazivaš PEŠK. Znaš li šta Sidranu radiš?
mb 82 Kad ideš u granap u njega ulaziš i izlaziš po vlastitoj volji. Kad ga je napuštao osuo akademik kanonadu optužbi i omalovažavanja za članove PEN-a. PEN nije granap u kojeg se stihijski ulezi i izlazi. Postoje regule i svi ih se pa i akademik mora pridržavati. Konačno, vraća se među ljude koje je teško diskvalifikovao. Sada treba, ljudski je da obrazloži svoj povratak ali on neće.... e, pa neka neće! Time PEN nije postao PEŠK kako ti slabo kontaš....
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Sta je PEN ?
mala ćuna da je velika bilo bi i ono IS
Odnos prema velikanu Abdulahu Sidranu je odnos svakog skorojevica koji misli da je svijet i zivot poceo od njega. Ne mogu oni Avdi ni tasnu nosati, a kamoli parirati u pisanoj rijeci.
ne mora ni sidran da pljuje po svima
ne mora ni sidran da pljuje po svima