Poraz države
666

I ovo je moguće: Direktor Zemaljskog muzeja ima platu 642 KM, a ni nju neće dobiti

S. H.
Međunarodni dan muzeja muzejski radnici u BiH dočekali su u, rekli bismo, nikad gorim uslovima za rad. Bez plate i uz neizvjesnu budućnost prepušteni su sami sebi, na milost i nemilost svih nivoa vlasti.

U kakvom stanju je kultura i u kakvim finansijskim uvjetima muzejski radnici rade, bore se i uprkos ignorantskom odnosu države ipak ne odustaju, najbolje oslikava ova platna lista.

Zemaljski muzej je, vjerovatno da bi pokazao sav očaj i poraz ovog društva, javno objavio platu direktora muzeja Mirsada Sijarića. A ona iznosi, vjerovali ili ne, 642 KM.

"Iz priloženog se može vidjeti da direktorska plata 'državnog' muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ona neće biti uplaćena do daljnjeg. Nakon svih poznatih i javno objavljenih problema ZMBiH pitamo se da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej", poručuju iz Zemaljskog muzeja.

Podsjetimo da se radi o instituciji koja je osnovana čak 1888. godine i najbogatija je riznica bh. kulturno-historijskog blaga.

Na kakve je grane spala ta institucija, a prije svega zbog maćehinskog odnosa i neriješenog statusa finansiranja, govori ovaj podatak da direktor ima platu ispod prosjeka.

Kako nam je jučer, na Međunarodni dan muzeja, ispričao direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, finansiranje ove institucije se i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta, dok neriješen pravni status i dalje "visi u zraku".

"Mi i dalje nismo ni na jednom budžetu, vlast se pravi da ne postojimo, svi zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plate jer nemamo finansijskih sredstava, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na koje apliciramo kao i nevladine organizacije za sredstva. U 2020. godini je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH raspisalo jedan poziv u martu i aplicirali smo, ali još nema nikakvih povratnih informacija. Kantonalni nivo je nedavno raspisao takvu vrstu poziva i rezultati će biti poznati tek u junu. Na kraju mi zapravo i ne znamo da li ćemo dobiti sredstva za ovu godinu, a država nije još ni blizu te odluke", pojasnio je Sijarić.