Kultura
181

Historijsko blago u centru Tuzle: Oružje, bizoni, mamuti i velike ptice pred očima javnosti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Fundus Muzeja istočne Bosne u Tuzli bogat je sa blizu 30.000 eksponata i 15.000 knjiga koji su prikupljani unazad 70 godina. Većina njih svjedoči o kontinuitetu života na ovim prostorima, od prahistorije pa do današnjih dana.

Eksponati od neprocjenjive vrijednosti raspoređeni su u arheološkom, etnološkom, historijskom, kulturnom i prirodnjačkom odjeljenju.

Određeni broj eksponata tuzlanskoj javnosti dostupan je u izložbenom prostoru muzeja, a koji je smješten u samom centru grada soli.

Predmeti iz različitih perioda

Historijski odjel ovog muzeja raspolaže sa blizu 400 predmeta koji se odnose na različite periode, ali i sa nekoliko hiljada fotografija i arhivske građe.

U prizemlju izložbenog objekta, koji predstavlja svojevrstan vremeplov i oazu kulturno-historijskog naslijeđa, smještena je postavka predmeta i zbirki iz perioda narodnooslobodilačkog rata, odnosno od 1941. do 1945. godine.

Shodno pomenutom, posjetitelji imaju priliku pogledati oružje koje je pripadalo učesnicima u pomenutom ratu. Među njima su Mitar Trifunović Učo, Mevla Jakupović, Vojo Ivanović Crnogorac i Ševkija Vrabac. Također, izloženo je i nekoliko ordena i premeta koji su pripadali ovim ličnostima.

"S obzirom da je Tuzla bila prvi oslobođeni grad u porobljenoj Evropi i centar antifašističkog pokreta, ne čudi činjenica da se baš u našem muzeju nalazi veliki broj predmeta koji se odnose na ovaj period. Ova postavka je posebno posjećena od strane učenika osnovnih i srednjih škola. Muškarce najviše interesuju puške, teško naoružanje i pištolji, dok djevojčice više privlači ordenje i lični predmeti boraca", kazala je za Klix.ba kustosica-historičarka Nataša Perić.

Primjerci mamuta, bizona i velikih ptica iz daleke prošlosti

Na prvom spratu objekta nalazi se prirodnjačka izložba, odnosno eksponati biljnog i životinjskog svijeta.

Posjetitelji imaju priliku susresti se sa rudama i mineralima koji su karakteristični za Tuzlu i Tuzlanski kanton, zatim nekoliko eksponata koji su vezani za primjerke mamuta, ali i bizona i životinja iz daleke prošlosti.

"Nakon što je prošle godine provaljeno u naše prostorije, ali i nakon poplava, uništen je dio eksponata, posebno iz oblasti životinjskog svijeta. Dosta smo se namučili da sačuvamo što se sačuvati moglo. Trudimo se da obnovimo ovu zbirku koliko nam finansijska situacija dozvoljava. Pažnju posjetitelja najviše privlači zbirka insekata, primjerci velikih ptica i različitih vodozemaca", ističe u našem razgovoru kustosica-biologinja Amela Kišić.

Djela velikana likovne umjetnosti pred očima javnosti

U muzeju se nalazi i oko 300 djela umjetnika koji su živjeli i stvarali na području Tuzle. Nedavno je urađena reprodukcija vrijednih umjetnina kako bi lakše bile izložene.

U vrijeme boravka ekipe Klix.ba portala u izložbenom prostoru muzeja u toku je bilo postavljanje nove izložbe djela, a koja će očima javnosti biti dostupna povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Za ovu izložbu smo izabrali djela svih autora koja imamo u muzeju. Posjetitelji će moći pogledati djela prvog akademskog slikara u BiH Đorđa Mihajlovića, zatim Ismeta Mujezinovića, Voje Dimitrijevića, Koste Hakmana, Anke Beštel, Dragiše Trifkovića, ali i savremenijih slikara kao što su Zdravko Novak i Edin Dervišević", pojašnjava tokom našeg razgovora muzejska savjetnica-etnologinja Vesna Isabegović.

U narednom periodu Muzej istočne Bosne u Tuzli postat će bogatiji i za umjetničku zaostavštinu likovnog umjetnika Dragiše Trifkovića.

Riječ je o 180 kiparskih i vajarskih djela te oko 20 crteža. Oni će biti izloženi u glavnoj zgradi ovog muzeja.