Kultura
7

"Helverova noć" Kamernog teatra 55 u Firenci i u Beogradu

Klix.ba
Drama “Helverova noć” koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, a u kojoj su sjajne uloge ostvarili Mirjana Karanović i Ermin Bravo, i koja je u februaru proslavila deseti rođendan, pozvana je da gostuje na Festivalu Fabbrica Europa, koji se od 8. maja do 28.juna 2014.godine održava u Firenci.

XXI izdanje Festivala Fabbrica Europa otvara niz pitanja koja se odnose na "ljudsko stanje" i "savremenu memoriju", uzimajući u obzir koncept identiteta, zajednice i drugačijeg kroz umjetničko stvaralaštvo. Međunarodni program sastoji se od teatra, plesa, performansa i vizualne umjetnosti. Umjetnici izvode perfomanse u sklopu kojih su pogledi na svijet prikazani očima poznatih autora savremene scene, te mladih autora koji nude nove i originalne interpretacije.

Helverova noć bit će izvedena u Teatru Stazione Leopolda 17. i 18.maja u 19.00 sati. Poslije Firence, tačnije 24. i 25. maja ovu predstavu u Ateljeu 212 će vidjeti i beogradska publika, a u okviru Dana Sarajeva u Beogradu, koji se u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava održavaju osmu godinu zaredom.

Podsjetimo da je “Helverova noć” predstava koja je premijerno izvedena 2004. godine doživjela brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu, te predstavljala našu zemlju na internacionalnim festivalima na kojma je osvojila toliki broj nagrada da je dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara.