Narodno pozorište
0

Haydnov oratorij "Stvaranje svijeta" 22. maja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izvedbom oratorija za soliste, hor i orkestar "Stvaranje svijeta" Josepha Haydna Opera Narodnog pozorišta i Sarajevska filharmonija obilježit će 22. maja na sceni NP-a Sarajevo 200. godišnjicu smrti jednog od najvećih kompozitora klasične muzike.

Dvjestota godišnjica smrti velikog imena klasične muzičke scene ove se godine obilježava u cijelom svijetu, a ovim će koncertom biti obilježena i u Sarajevu.

Solisti Aida Čorbadžić- Valka (sopran), Ivica Šarić (bas) i Kisun Kim (tenor) nastupit će pod dirigentskim vodstvom Tvrtka Karlovića, uz Hor Opere NP-a Sarajevo i Simfonijski orkestar Sarajevske fiharmonije.

Direktorica Opere Amila Bakšić Haydna je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu nazvala jednim od stupova Bečke škole i najznačajnijim predstavnikom klasične muzike.

U njegovoj su ostavštini čak 104 simfonijska djela i 64 gudačka kvarteta. Bakšić potcrtava da je Haydn zadnjih 20 godina života posvetio stvaranju složenijih muzičkih formi, među kojima su i oratoriji. U tom su periodu i nastala dva najvažnija - "Stvaranje svijeta" i "Godišnja doba".

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović koncert je okarakterizirala bh. projektom te najavila gostovanje u Osijeku 30. maja.

Veliki uspjeh i čast zbog sudjelovanja u izvedbi djela "oca simfonije" istaknuo je dirigent Karlović, naglasivši da će nakon dugo godina nastupiti u rodnom gradu u kojem je odrastao i završio studije.

On je pojasnio da Haydnov oratorij prezentira priču o tome kako je Bog za šest dana stvorio svijet. Uvod počinje kosmosom uz pojavljivanje sva tri arhanđela, a završava stvaranjem Adama i Eve kao savršenstvom i vrhuncem stvaranja svijeta.

Karlović je mišljenja da je čuveno djelo napisano na naivan način, u čemu je upravo sva njegova ljepota.

Solisti su potvrdili naporan rad na probama i pripremama za izvedbu, istaknuvši da upravo prividna naivnost djela krije svu zahtjevnost za njegovo glasovno iznošenje.

Oratorij "Stvaranje svijeta" na sceni Narodnog pozorišta posljednji se put našao prije 30-ak godina, a njegova je praizvedba održana 1798. godine u Beču.

U petak će biti izveden u 19.30 sati.