Komentari (33)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
SVAKA VAM ČAST...da je takvih knjiga još, pa da nam se i papci kultivišu,bar malo...ako ništa neka znaju ispravnu gramatiku i izgovor sopstvenog jezika...AUTORI HVALA VAM...
Meni ne preostaje nista osim da ti se zahvalim sto si me tako dobro \"procitala\". Tvoje poznavanje ljudskih karaktera je zapanjujuce, bas kao i tvoje poznavanje knjizevnosti. Sad si razvodnila raspravu pricajuci o tome sta je za tebe domovina, na sta si ponosna i pogadjajuci moje puste snove i teznje. Naravno, pripisala si mi i kompleks provincijalca i ko zna kakve bi mi jos dijagnoze dala da si nastavila. Draga moja Bosanko, nastavi da volis svoju zemlju i budi ponosna. Nastavi da volis svoj grad i govor njegovih stanovnika. Niko ti to ne uzima za zlo. Sa moje strane nije crno i nadam se da ce se i tebi razvedriti. Pozdrav od provincijalca! p.s. Hvala na onim divnim stihovima
shimpu tuki po stanovima i vikendicama povoljno,prijednost unskosanski kanton
Nebo je plave srpske boje A u njem stanuje srpski Bog Oko njeg anđeli srpski stoje i dvore Srbina, Boga svog! NAĐOH OVO PA NE MOGOH OTRGNUTI SE ŽELJI DA TI I OVO POSTAVIM, MACO ;-d
Dok god je takvih kao ti, Bosna i Hercegovina će biti tamni vilajet, no ja sam mislila na tvoj lični (da ti pojasnim, pošto ne kontaš). Vidiš, dragi moj, osnovna razlika između nas nije religija već potreba da se \"pripada nekamo\". Meni je moja domovina sasvim dobra, pa makar bila i tamni vilajet. Stoga sam ponosna što sam Bosanka,a tvoje puste snove \"da si otrgnut od svoje vrbe\" i težiš pripajanju je samo kompleks provincijalca... Sarajevo je moj grad - grad Bosanaca, i sretna sam što je neko našao za shodno da analizira govor ovdašnjih stanovnika... Nego, evo ti jedno ime - Radoje Domanović \"vaš\" pisac pa pročitaj priču \"Kraljević Marko ponovo među Srbima\". Možda ti bude jasno ponešto... Crnje je ovdje od najtamnije noći; i od rata gore...zahvaljujući tebi i meni!
Potpuno si u pravu. Njih dvojicu je bilo veoma lako kupiti jer su i jedan i drugi bili podmitljivi, sumnjivi tipovi, ljudi lakomi na novac i luksuz. To pokazuje i zivot ovih pisaca. Niko nije zivio u takvom sjaju i raskosi kao njih dvojica. Cudi me samo sto se ti potpisujes imenom jednog od njih. Ako se ne sjecas Srba, velikih i malih, u Andricevim djelima ja bih ti preporucio da ih procitas ponovo. Naravno, ova rasprava je smijesna jer niko ne spori da je pisao o svim narodima u Bosni jer nas je i jedne i druge i trece veoma dobro poznavao. Ostalo je na onome ko cita da presudi kako nas je pisac vidio. Mi smo prilicno zadovoljni i zato mu nismo rusili spomenik u Visegradu. Ovo sa Rusima necu komentarisati. Pustite vi nas da se volimo, ne volimo, zapostavljamo itd. To je izmedju nas i Rusa. Ne moras da zavrsavas svaki komentar sa tamnim vilajetima i tminama. Nije sve tako mracno kao sto ti vidis.
Možda bi i najznačajnije bilo to što su se deklarisali kao Srbi (kao svojevoljno su to uradili a ne iz interesa, čitaj: dobro su to unovčili pa je to = kupili ste ih!), da im Bosna nije scena gdje se radnja odigrava, a i bosanski narod osnova za kreiranje likova. Nešto se ne sjećam tih velikih Srba u njihovim djelma!? Kao što ih nema ni kod braće Rusa - nešto vas Rusi vijekovima zapostavljaju a toliko ste im značajni ;-) Dragi moj, Rusima kao i Bosancima i svim ostalim narodima, domovima je nerijetko dvala nepresušne teme za pisanje, a ja, Meša, sam davno govorio o ljudskoj gluposti iz koje proizilazi i ovaj razgovor! Vrati se koji post nazad pa ponovo pročitaj! Ostaj mi dobro i zdravo u svojoj tmini :-D
Uvijek kada ponestane argumenata mozes da kazes da nisu niciji i da su preveliki da bi bili u toru. Nacija, istorija i kultura naroda kojem pripadaju, nemaju nista sa tim piscima. Tolstoj je mogao biti i Albanac, ali eto, slucajno se rodio u Rusiji. To sto je Rus nema nikakve veze sa njegovim pisanjem. Tako isto nema veze sto su Andric i Selimovic sebe smatrali srpskim piscima i sto ne postoji ni jedan pisac na svijetu koji ne pripada nekom narodu.
Riječ ČARAPA je turcizam; JOGURT također. Jeste li i vi, idoti, sada Turci? S obzirom da cijeli svijet nema druge riječi za jogurt, čini mi se da bi i, recimo, Njemci i Englezi, mogli biti iskonski Srbi!?
Svejedno kako im je ime, sudbina im je ista. Svejedno da li su tužni ili lažno veseli, neće se vratiti. (...)Hoće li i ova moja djeca ići tim istim žalosnim putem, kad odrastu? Hoće li živjeti glupo kao i njihovi očevi? Vjerovatno hoće, ali u to neću da vjerujem. Neću da vjerujem, a ne mogu da se oslobodim strepnje. Moj, brate glupane! Andrić i Selimović nisu ničiji - preveliki su, i isuviše značajni za svjetsku književnu baštinu da bi bili U TORU KAO TI (na žalost, i ja).
E hajde se sada vrati na Vladimira Preloga (možda skontaš). Nego, srećom da je svijet bogat Srbima, i veeelikom srpskom zemljom. Nego, za ove iskonske srpske pisce (što je najbitnije- da ne propitujem ko je šta napisao!? je li, brate) je najbitnije da je njihovo deklarisanje fakat i bitak kao što je i Kraljević Marko junačina što upisa Srbe u historiju pobjednika (Kosovo, moje milo Kosovoooo ;-D)!
Mogli su se oni roditi i na mjesecu, ali su dio srpske kulturne bastine, obojica su pisali na srpskom jeziku i deklarisali se kao Srbi. Ivo Andric je pisao ekavicom koja je za vas strano pismo. Mesa Selimovic je pobjegao u Beograd iz te bajne Bosne. Znao je kad su njegovi preci presli na islam i nije se stidio da to prizna, kao sto se nije stidio ni toga sto je musliman rodjenjem. Iskreno receno ne znam ko je Milan Prelog. Ako mislis na hrvatskog istoricara umjetnosti, taj nema veze sa Bosnom. Upravo sam provjerio i rodjen je u Osijeku.
Svaka čast autorima. Trebamo biti ponosni na naš jezik.
E moj brate! Ne znaš ti ni ko je Milan Prelog, a još manje Vladimir Prelog! Ja se, žalostan, ponadah da ćeš uvidjeti i sugerisati... Tmani vilajet...
Da, MEA CULPA dragi moj brate Srbine. Onaj Ivo Andrić iz Travnika, koji usput završi Sarajevsku prvu gimnaziju, pa ga katolici \"poguraše\" u kandidaturi za Nobelovu nagradu, je pravi Srbin; baš kao i ja - Meša iz Tuzle. Andrići i Selimovići su inače iskonski Srbi - rame uz rame sa starim Grcima. Nego, da te priupitam, brate: to ti ne znaš ko je Milan Prelog?