Gotički dragulj
4

Godina od požara: Karantin u Francuskoj zaustavio i obnovu katedrale Notre Dame

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Godinu nakon razornog požara, nad urušenim krovom iznad usamljene i nijeme katedrale Notre Dame u Parizu stoji dizalica nakon što je zbog pandemije koronavirusa i karantina cijele Francuske zaustavljena njena obnova.

ABC News piše da je prije godinu požar zahvatio ovaj gotički dragulj koji je mogao u potpunosti uništiti jedan od najcjenjenijih spomenika na svijetu koji za mnoge utjelovljuje dušu Francuske.

"Podignuto je oko 40.000 metalnih šipki kako bi se realizovao raniji projekt obnove katedrale, međutim, nekoliko njih se istopilo u intenzivnom plamenu 15. aprila 2019. godine. Sada nestabilne drvene grede urušavaju izgled ovog važnog objekta", stoji u tekstu.

Od tog nemilog događaja, obnova ove znamenitosti iz 12. i 13. vijeka zaustavljena je zbog odluke Francuske da se proglasi karantin 17. marta kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Tako je čak i Notre Dame stavljena u izolaciju zbog pandemije koje je zahvatila Francusku.

Na Veliki petak pred Uskrs, pariški nadbiskup Michel Aupetit predvodio je vanrednu ceremoniju i u crkvi je bilo veoma malo ljudi.

"Danas stojimo u ovoj krhkoj katedrali i želimo poručiti da je život još tu. Poruka nade posebno je važna", kazao je nadbiskup.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je nadljudske napore kako bi se u pet godina obnovila građevina koja je dio UNESCO-ve baštine. Želja je da se završi do Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Međutim, trenutna situacija zbog koje su u potpunosti obustavljeni radovi na građevini čini taj cilj još daljim.

Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju.

Uprkos masivnim drvenim gredama koje sprečavaju dalje urušavanje, struktura je i ipak krhka. Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kada je brzina vjetra prelazila 40 km/h.

Radnici koji uobičajeno rade na građevini nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele tokom požara, koji je izbio tokom renovacije krova.

Sve dok se to ne uradi, neće se moći postaviti izdržljiviji privremeni krov koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine.

Iako još nije utvrđen uzrok požara, sumnja se da je krivica na loše spojenim električnim instalacijama ili neugašenoj cigareti.