Uloga Menekeja
206

Glumac Nerman Mahmutović: Rad na predstavi "Feničanke" je istinsko uživanje

Piše: E. Lj.
Sve je spremno za premijeru drame "Feničanke" koja će u režiji Ozrena Prohića biti izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Jednu od uloga u adaptaciji Euripidove drame, koja je izašla iz pera Lade Kaštelan, ostvario je i mladi bh. glumac Nerman Mahmutović koji je utjelovio Kreontovog sina Menekeja.

"Menekej žrtvuje svoj život činom samoubistva. On je tragični junak koji je zbog svojih ideala podario život Tebi. Unatoč tome što ga njegov otac Kreont pokušava odgovoriti od tog čina, Mekej se povinuje Tiresijinom proročanstvu i žrtvuje svoj mladi život smatrajući da je to jedini način da nam svima bude bolje. Tim činom Menekej je nadmašio smisao riječi domoljublje", rekao je Mahmutović približavajući nam svoju ulogu.

Priča nam kako je rad na ovoj predstavi istinsko uživanje, jer je Ozren Prohić napravio odličan posao iza kojeg stoji srcem.

"Prohić je reditelj koji smireno prilazi glumcima i saradnja s njim je zaista izvanredna. On zna svoj posao i svoje zamisli izražava na jedan divan i suptilan način. Mnogo sam zahvalan na ukazanom povjerenju i prilici da dokažem da nisam glumac samo za komedije, već da mogu igrati i tragične dramske uloge", rekao je.

Osim Mahmutovića, uloge u ovoj predstavi ostvarili su Sanela Pepljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Anja Drljević i Slaven Vidak. Naš sagovornik kaže da ništa manje nije uživao ni u saradnji s kolegama, jer su svi bili kao jedan tim i na probama pomagali jedni drugima.

"Bez obzira na umor, stres i tremu nije bilo nikakavih problema. Svi su bili veoma pozitivni, a atmosfera na probama je zaista bila odlična", rekao je.

Na kraju razgovora Mahmutović nam je iskreno rekao kako mu, s obzirom na to da je slobodni glumac koji nije zaposlen ni u jednom teatru, slijedi težak ljetni period.

"To je period kada nema puno angažmana i kada su većinom svi na odmoru. Novi projekti se uglavnom rade najesen, tako da jedino mogu da se nadam da ću biti dio takvih projekata. 'Nova jesen, nova nafaka'", zaključio je Mahmutović na kraju razgovora.