Kultura
0

Glenn Miller Orchestra u januaru u Mostaru i Sarajevu

Sarajevo-x.com
Glenn Miller Orchestra će na početku svoje nove turneje "In the Miller mood" na koju kreću 2012. godine posjetiti našu zemlju i održati dva koncerta.

Ovaj orkestar koji već više od 20 godina puni dvorane širom Evrope i koji je jedan od najaktivnijih i najpoznatijih orkestara na svijetu, svoje koncerte je zakazao 15. 01. u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru i 17. 01. u sarajevskom Bosankom kulturnom centru, što će sigurno obradovati sve ljubitelje klasičnog jazza i swinga.

"In the Miller mood" je nadogradnja turneje "Evergreens in swing" koja je postigla ogroman uspjeh, punila dvorane u 17 država Evrope i u okviru koje je Glenn Miller Orchestra u dvije godine imao nevjerovatnih 260 nastupa.

Glavni fokus muzičkog programa, naravno, i dalje ostaje na Glenn Millerovim kompozicijama i njegovom jedinstvenom zvuku koji je stvorio i koji ga je pozicionirao kao idola svoga vremena, dok se novina turneje ogleda u omažu drugim liderima benda kao što su Woody Herman, Count Basie i Harry James, ali i podsjećanje na Ellu Fitzgerald kao najbolju swing pjevačicu svih vremena. Ovakva koncepcija programa je za ljubitelje Big Band muzike jednostavno izazov jer zahtijeva izvanredne profesionalne muzičare koji mogu svirati u tradicionalnoj Big Band postavci i prezentovati tradicionalni jazz i swing zvuk.

Tako će kompozicije poput In the Mood, Moonlight Serenade, String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway to the Star ili Somewhere Over the Rainbow donijeti dašak tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, a publika će osjetiti kako se tradicija dobre muzike nastavlja i doživjeti nezaboravnu večer.