Kultura
0

Glasovita Jane Birkin u Sarajevu

Klix.ba
U četvrtak, 26. februara, s početkom u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održat će se koncert Jane Birkin pod nazivom Arabesque - u sjećanje na njenog bivšeg supruga Serga Gainsbourga.

Karijera Jane Birkin (1946., London) traje već četiri desetljeća, otkako je u sedamnaestoj godini debitirala na pozornici londonskog Haymarket Theatrea u predstavi Carving A Statue Grahama Greena i od tada ne prestaje intrigirati javnost.

Umjetnica s dva usporedna zanimanja – za muziku i glumu i s dvije domovine (Engleskom i Francuskom) - došla je na (kontroverzan) glas nastupom u filmu Blow Up Michelangela Antonionija (1966.), prvom eksplicitno nagom scenom u engleskoj kinematografiji. Godine 1969. na snimanju filma Slogan upoznaje kantautora i šansonjera Sergea Gainsbourga, s kojim započinje privatnu i umjetničku vezu. Iste godine snimaju pjesmu Je t’aime moi non plus koja je postala hit sezone i po kojoj Jane ostaje i danas u sjećanju, iako je u međuvremenu snimila oko osamdesetak filmova i petnaestak muzičkih albuma. U vezi su 12 godina, da bi Jane okončala vezu udajom za reditelja Jacquesa Doillona s kojim je početkom osamdesete snimala film. Jane se čitavo to desetljeće posvećuje glumi, kako filmskoj tako i pozorišnoj.

Početkom 1991.g. umire Serge Gainsbourg, te Jane, sva skrhana, ozbiljno razmišlja da napusti pjevanje.
Godine 1996., pod pritiskom poklonika, objavljuje album Versions Jane na kojemu razni, svjetski poznati muzičari, uključujući Gorana Bregovića, ponovno aranžiraju 15 Gainsbourgovih pjesama u njezinoj interpretaciji. Nastupa u pariškoj Olympiji i londonskom Royal Albert Hallu, a 1998.g. snima album A la légère, album na kojem ni jedna pjesma niti aranžman ne nose Gainsbourgov potpis. Pjesme su za Jane napisali neki od vodećih imena suvremene francuske pop scene kao Chamfort, Alain Souchon i MC Solaar.

Poslije izlaska albuma The Best Of upoznaje alžirskog violinistu Djamela Benyellesa i prihvaća njegov prijedlog da pojedinim Gainsbourgovim pjesmama (Elisa, Couleur Café, Comment te dire adieu) pridoda orijentalni prizvuk.

Tako nastaje glazbeni spektakl Arabesque koji je premijerno izveden na festivalu u Avignonu 1999.g. Jane Birkin otkriva da repertoar Gainsbourgovih pjesama u novoj etno orkestraciji sjevernoafričkog sazvučja privlači mladu publiku, ne samo prvobitne poklonika Gainsbourgova šansonjerskog opusa.

Arabesque je označila renesansu u umjetničkom životu Jane Birkin. Poslije francuske turneje održane 2002.g. svoju je istoimenu koncertnu predstavu s pet arapskih muzičara predstavila u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj i Kanadi, a u jesen 2003. prvi put i u Sjedinjenim Državama, a početkom 2004. čaroliju Arabesque je predstavila u zemljama Azije, u kojima je naišla na entuzijastičke reakcije publike i medija.

Ova svestrana umjetnica uskoro počinje režirati svoj prvi film Boxes . U sklopu svoje turneje, Jane će najaviti i svoj novi album Rendez-Vous, koji izlazi krajem marta. Vrijedi napomenuti da će joj na albumu, pored velikih francuskih glazbenika, raditi i Brian Ferry i Manu Chao.

Podsjetimo da je Jane Birkin već dolazila u glavni grad Bosne i Herecgovine, i to u njegovim najtežim trenucima. Zajedno s nekolicinom svojih prijatelja (među ostalim Emmanuelle Beart i Flaurence Malraux) Jane dolazi da posjeti svog prijatelja, Francisa Bueba, osnivača Francuskog kulturnog centra Andre Malrauxa ratne 1994.g. Tada je postala prvom kumom istoimenog kulturnog centra – prvog u Bosni i Hercegovini.

Sponzori pomenutog koncerta su Francuski kulturni centar André Malraux, Sarajevska zima, Međunarodni centar za mir – Sarajevo, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Srdačna Antanta.