Javili se i drugi bendovi
29

Galija optužila beogradski Beer Fest: Nisu nam isplatili honorar, prave se mrtvi

D. J.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Srbijanska grupa Galija obratila se svojim fanovima i drugim muzičarima putem svog službenog Facebook profila gdje su naveli da im festival Beer Fest na kojem su nastupili 2021. godine u Beogradu, još uvijek nije isplatio honorar.

"Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer Fest-u, obavještavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji, ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u cjelosti i prave se mrtvi, ne obavještavajući nas gdje je zapelo, kako je smjelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni. Za razliku od nekih kolega, rock scena nije uznemiravala pretjerano javnost proteklih godina, iako je i nama, uslijed pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi. Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od nesuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo prije toga dijeleći sudbinu sa svima ostalima koji također nisu mogli da rade u prethodnom periodu", započeli su svoju objavu.

"Na ovaj način, Beer Fest – na kome je sviralo preko 60 bendova - nemali broj porodica uvaljuje u financijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja. Naše je, valjda, da i dalje šutimo, čekamo i bavimo se razumjevanjem, jer smo tobože manje financijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori. Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko Beer Fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lijepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudit ćemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka. Preduzet ćemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo istjeramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi", nastavili su iz Galije.

"Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko natjerao na notornu odgovornost i preuzimanje vlasitih obaveza, jasno definiranih ugovorom. U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021. Javnost će od sada biti redovno izvještavana o tijeku ovog slučaja, a mi ćemo biti zahvalni svim medijima i pojedincima koji vijest objave i pomognu nam da ona stigne do što više ljudi. Pozivamo sve kolege da solidarno stanu uz nas u ovoj borbi", poručili su.

Istu objavu podijelili su i bendovi "Ritam Nereda", "Atheist Rap", "Goblini" i mnogi drugi.