Kultura
86

Galerija Brodac dala priliku afirmisanim i mladim bh. umjetnicima da se predstave

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Novootvorena nesvakidašnja galerija u starom dijelu Sarajeva nazvana Brodac po ulici u kojoj se nalazi ugostila je večeras ljubitelje umjetnosti na drugoj kolektivnoj izložbi u svojim prostorijama.

U zgradi nekadašnjeg zatvora kod Vijećnice posjetioci narednih mjesec dana mogu vidjeti oko 140 radova 21 bh. umjetnika.

Kako je za Klix.ba kazao Mak Hubjer, koji je s ocem Muhamedom vlasnik galerije, među poznatim imenima su i studenti Akademije likovnih umjetnosti.

"Primarni cilj nam je promocija bh. savremene izložbe i mladih umjetnika koji nemaju pristup institucijama. Cilj galerije i izložbe je da pokuša stvoriti tržište savremene bh. umjetnosti koje također ne postoji", istakao je Hubjer.

Svoje radove večeras su predstavili Pierre Courtin, Nina Komel, Dženan Hadžihasanović, Saša Tatić, Edo Vejselović, Selma Selman, Velma Babić, Džejlana Karaman, Alma Gačanin, Nikola Kekerović, Emir Mutevelić, Mila Panić, Sunita Fišić, Amir Ćatić, Esma Hajrić, Amer Dorić, Adela Jusić, Nardina Zubanović, Vanja Solaković i Zlatan Hadžifejzović.

Kipar Hadžifejzović, inače i član psihodeličnog sarajevskog benda Činčila, izložio je skulpture od odbačenih materijala.

"Inspiraciju nalazim u svom okruženju, a najviše u najvećoj rudi - smeću i nedostatku reciklaže i svijesti pojedinaca za uštedom", istakao je Zlatan.