"Pismo ćaći" dobio 4 Zlatne arene
0

Filmu o bosanskoj izbjeglici Halimi nagrada publike na festivalu u Puli

SRNA/Klix.ba
Film "Halimin put" hrvatskog reditelja Arsena Antona Ostojića za koji scenario potpisuje Feđa Isović, osvojio je nagradu publike za Nacionalni program 59. Pula Film Festivala.

Film "Halimin put" potresna je priča o Halimi, bosanskoj izbjeglici koja traga za kostima posvojenog sina. U filmu igraju Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Mustafa Nadarević, Miodrag Krivokapić, Daria Lorenci, Miraj Grbić, Izudin Bajrović, Dejan Aćimović, Slaven Knezović, Minka Muftić, Marija Omaljev...Pakalović je za izvrsnu interpretaciju Safije nagrađena Zlatnom arenom u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Inače, dobitnik velike Zlatne arene za najbolje ostvarenje u nacionalnoj selekciji je film "Pismo ćaći" reditelja Damira Čučića, saopštio je žiri.

Uz glavnu nagradu festivala, film "Pismo ćaći" dobitnik je još tri Zlatne arene i to za najbolju sporednu mušku ulogu koju je osvojio Mate Gulin, za montažu koja je dodijeljena Hrvoju Mršiću i Damiru Čučiću i posebnu Zlatnu arenu za ton koja je pripala Martinu Semenčiću.

Osim toga film "Pismo ćaći" osvojio je i nagradu "Breza" za najboljeg debitanta.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Branko Schmidt za film "Ljudožder vegetarijanac", a tom filmu pripale su još četiri Zlatne arene.

Zlatna arena za najbolju mušku glavnu ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Danka Babića, za kameru Draganu Ruljančiću, za scenografiju Ivani Škrabalo, dok je posebna Zlatna arena za masku dodijeljena Jasni Rosini.

Zlatna arena za najbolju žensku glavnu ulogu pripala je Ani Karić za ulogu Helene u filmu "Noćni brodovi" reditelja Igora Mirkovića.

Zlatna arena za scenario pripala je Vlatki Vorkapić za film "Sonja i bik". Taj film je osvojio i Zlatnu arenu za muziku, koja je dodijeljena Stanku Kovačiću, Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević, kao i za kostimografiju i to Slavici Šnur.

Film "Parada" srbijanskog reditelja Srđana Dragojevića, koji je prikazan u okviru sekcije manjinskih produkcija, nagrađen je Zlatnom arenom za scenario.

Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu u toj kategoriji dobila je Hristina Popović za ulogu Biserke u filmu "Parada", saopšteno je danas na konferenciji za novinare.