Otvoren prvi Tuzla Film Festival
2

Filmski duh se vratio u Tuzlu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Premijerom dokumentarnog filma “Cinema komunisto”, autora Mire Turajlića, večeras je u Bosanskom kulturnom centru svečano otvoren prvi Tuzla Film Festival.

Organizatori su učinili sve da se filmski duh napokon vrati u Tuzlu, jer je taj grad prije 25 godina imao respektabilan festival dokumentarnog filma. U međuvremenu je filmski duh utihnuo, a u Tuzli su zatvorena sva kina koja su egzistirala prije rata.

Jasno je da se s Tuzla Film Festivalom čine prvi koraci, a direktor TFF-a Boris Balta ističe kako će učiniti sve da festival postane tradicionalan. Ljubitelji dokumentarnog filma, kratkog igranog filma, animiranog filma i dugometražnog filma do 26. augusta imaju priliku da odgledaju 130 ostvarenja autora sa južnoslavenskih prostora.

Žiri će podijeliti nagrade u četiri kategorije. Režiser najboljeg dugometražnog filma bit će nagrađen sa 5.000 KM, režiser dokumentarnog filma sa 2.000 KM, a režiseri animiranog i kratkog igranog filma sa po 1.000 KM.

Projekcije filmova održavat će se na tri lokacije, u kinu Kaleidoskop, Bosanskom kulturnom centru i Narodnom pozorištu. Narednih dana očekuje se dolazak renomiranih filmskih imena sa bivših jugoslovenskih prostora. Dolazak u Tuzlu su najavili Lazar Ristovski i Ljubiša Samardžić.